- +40 372 904 291
- +40 372 904 291
- info@hellagrolip.ro
Măslinii constituie cea mai importantă cultură a țării noastre încă din antichitate. Este indisolubil legată de creșterea și prosperitatea economică a regiunii elene și ocupă un loc aparte în cultura greacă, ca simbol al cunoașterii, înțelepciunii, abundenței, păcii, sănătății, forței și frumuseții.
Astăzi, măslinii acoperă 15% din suprafața totală cultivată și domină printre culturile arboricole, ocupând 77% din suprafața arborilor.
Adaptarea sa excelentă la clima temperată mediteraneană, în combinație cu experiența acumulată a producătorilor noștri, fac din Grecia a treia țară producătoare de măsline din lume, în timp ce caracteristicile calitative unice ale soiurilor grecești plasează Grecia pe locul 1 la nivel mondial în producție. de ulei de măsline extravirgin.
Măslinul crește și rodește într-o mare varietate de tipuri de sol, chiar și cu fertilitate scăzută. Cel mai productiv este însă în terenuri lutoase, nisipoase, de compoziție medie, care păstrează suficientă umiditate și permit o mai bună exploatare a umidității teritoriale și a elementelor nutritive.
Pentru realizarea unei producții satisfăcătoare în terenuri cu nisip ușor și pietriș sunt necesare irigații suplimentare de suprafață în lunile de vară și în perioada de întărire a măslinelor (august – septembrie).
Solurile grele care rețin apă sunt inadecvate pentru cultivarea măslinelor, deoarece măslinii suferă de putrezire a rădăcinilor, producția lor este scăzută și caracteristicile calitative ale uleiului de măsline produs sunt subminate.
În ceea ce privește caracteristicile chimice ale solului, măslinul crește mai bine pe terenuri neutre sau ușor alcaline (pH 7-8), dar poate rezista și pe terenuri ușor acide. La valori ale pH-ului mai mici de 5 și peste 8,5 creșterea și producția culturii sunt scăzute.
Măslinul are un sistem radical abundent care utilizează umiditatea teritorială într-o manieră excelentă. Frunzele sale sunt piele cu tegument gros ceros, puf dens și stomatele mici înfundate în partea inferioară. Ele limitează transpirația, scad pierderile de apă și cresc rezistența plantei la condițiile uscate, comparativ cu alte culturi arboricole.
În ciuda rezistenței măslinului în timpul secetei, apa este principalul factor restrictiv al producției de măsline, mai precis:
Măslinii prezintă etape distincte în timpul ciclului vegetativ anual, în care cerințele lor în apă sunt maximizate, iar suficiența umidității teritoriale exercită un efect decisiv asupra cantității și calității producției finale:
Un program rațional de fertilizare ar trebui să înlocuiască elementele nutritive care sunt îndepărtate din sol prin colectarea măslinelor și tăierea anuală a pomilor și, în același timp, să asigure unitățile de fertilizare esențiale pentru vegetația și înflorirea anuală a pomilor.
Cantitățile de elemente nutritive care sunt îndepărtate din pom în fiecare an din cauza defolierii, tăierii și colectării măslinelor sunt prezentate în următorul tabel:
Elemente care sunt îndepărtate pentru producție: | Nitrogen (Kg) | Phosphorus (Kg) | Potassium (Kg) |
---|---|---|---|
100 kg măsline | 0,9 | 0,2 | 1 |
50 kg cherestea | 0,4 | 0,15 | 0,2 |
50 kg frunze | 0,5 | 0,12 | 0,3 |
Aprovizionarea armonioasă a pomilor cu elementele de mai sus, în cantitate și proporție corespunzătoare și în toate etapele critice ale dezvoltării lor, asigură echilibrul nutritiv culturii, recolte sporite și calitate înaltă a produsului.
Azotul este cel mai important și de neînlocuit element nutritiv pentru creșterea vegetativă și fructificarea plantației de măslini.
Măslinii absorb cantități mari de azot din sol pe tot parcursul anului, totuși sunt deosebit de pretențioși și exprimă o adevărată „foame” pentru acest element în faze specifice ale ciclului lor vegetativ și reproductiv anual.
Aprovizionarea suficientă cu Azot a plantației de măslini, în etapele descrise mai sus, exercită un efect decisiv asupra cantității și calității produsului final.
Phosphorus is a component of important tree enzymes and proteins. It is directly or indirectly involved in a series of metabolic processes, and more specifically in those related to reproduction and energy transport. High concentrations of phosphorus are found in the young developing tissues.
Din punct de vedere funcțional:
Deși în majoritatea teritoriilor grecești nu constituie un factor restrictiv pentru creșterea măslinilor, administrarea de fosfor la plantațiile de măslini irigate care sunt tratate cu fertilizări bogate în azot și la soiurile de măslin de masă, constituie un factor critic pentru mărimea, greutatea, precocitatea și calitatea. caracteristicile fructului. În plantaţiile de măslini pluviale şi mai precis în solul bogat în carbonat de calciu (CaCO3) trebuie administrat se acordă la intervale regulate de timp, astfel încât să se menţină nivelurile ridicate de fertilitate a solului.
Potasiul, asemănător cu azotul, constituie un element de neînlocuit pentru măslini. Prezintă mobilitate ridicată în țesuturi și structuri subcelulare și participă la o multitudine de funcții fiziologice. Este implicat în activarea multor enzime, în producerea și transportul produselor de fotosinteză, în absorbția și utilizarea apei și în echilibrul hidric al copacului. Ca rezultat al funcției sale multidimensionale, suficiența sa în măslin:
Măslinul are nevoi anuale ridicate de potasiu, în special în perioada de creștere și maturare a fructelor, când mai mult de 60% din potasiul disponibil migrează către fructe.
La soiurile producătoare de ulei este esențial să se administreze potasiu în cantități egale cu cea de azot, mai ales în anul în care se preconizează creșterea producției de fructe, astfel încât să fie evitată producția de fructe mici, să crească producția de ulei și epuizarea nutritivă a arborii care duce la rulment alternativ este redus.
In table cultivars, the annual administration of Potassium is imposed, in order to achieve satisfactory production and improvement of the fruit’s qualitative characteristics.
Borul este cel mai important oligoelement pentru măslini și cel mai esențial pentru formarea florilor și desfășurarea lină a proceselor de fertilizare și întărire a fructelor. Participă la transportul carbohidraților în interiorul pomului, la sinteza hormonilor vegetali, la creșterea țesuturilor tinere, la producția și germinația de polen și la creșterea fructelor. Deficiența de bor constituie cea mai frecventă deficiență de nutrienți a măslinilor și afectează direct fertilitatea plantației de măslini, scăzând astfel dramatic producția.
Administrarea borului sub formă de borax (250-400g. arbore), sau prin folosirea de îngrășăminte complexe care conțin Bor, este considerată esențială în fertilizarea de bază a măslinilor, atât în acidul umed, cât și în solul calcaros.
Pulverizările foliare cu bor în timpul formării vegetației noi și la începutul înfloririi au, de asemenea, un rezultat pozitiv.
Suficiența elementului nutritiv, în special azot, potasiu, bor și umiditatea teritorială în această etapă:
Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite prin aplicarea la timp a fertilizării de bază în timpul iernii (decembrie – februarie)
Cerințele arborilor în elemente nutritive și mai precis în azot, fosfor și bor sunt crescute:
Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite de fertilizarea de bază a iernii (decembrie – februarie), pe lângă pulverizările foliare cu Azot și Bor care intensifică procesele de înflorire și de pozare a fructelor.
La finalizarea prizei fructelor, începe creșterea miezului fructelor, iar cerințele pomilor în Azot și apă și progresiv toate elementele nutritive sunt crescute, pentru a ajunge la punctul culminant până la întărirea miezului.
În plantațiile de măslini irigate, cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite cu aplicarea la suprafață a unui îngrășământ azot în luna iunie.
După întărirea miezului, pulpa începe să crească, iar acumularea de ulei de măsline în fruct se observă progresiv (din august). În această etapă, necesarul arborilor de elemente nutritive, și mai precis de azot și potasiu, este crescut.
La masă și la soiul uleios, în anul de creștere a producției, cerințele acestei perioade sunt satisfăcute prin aplicarea fertilizării cu azot-potasiu.
În perioada de iarnă decembrie – februarie
Se urmărește satisfacerea nevoilor de bază în elemente nutritive esențiale pentru creșterea vegetației, diferențierea mugurilor florali, procesele de înflorire și de pozare.
Se preferă utilizarea îngrășămintelor cu conținut ridicat de azot amoniacal (Ωmega fert & Complefert) sau azot amoniacal stabilizat (NutrActive), datorită ratei lente de absorbție a pomilor și evitării pierderilor de azot din cauza leșierii.
Fertilizarea măslinelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dosage (kg/tree) |
NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B | Basic | 3 – 5 kg |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.
În plantațiile de măslini irigate pentru reducerea pierderii fructelor, pentru creșterea fructelor și dezvoltarea unei vegetații suficiente pentru producția de fructe de anul viitor, se aplică fertilizare cu azot de suprafață (restul de 1/3 din Azotul necesar) și irigare, imediat după finalizarea rodirii. (Iunie).
Fertilizers with nanopolymer technology (Ωmega 26N) or slow-release Νitrogen fertilizers (NutrActive) are preferred because they satisfy the needs of the culture until the beginning of maturation and do not invoke competition between vegetation – fruit setting that can lead to fruit shedding.
Îngrășămintele precum azotat de sulfat de amoniu sau îngrășămintele cu azot de realizare lentă sunt preferate, deoarece:
La soiurile de masă unde se urmărește creșterea caracteristicilor calitative, dar și la soiurile producătoare de ulei în anul de creștere a producției, se recomandă o a doua aplicare a fertilizării cu Azot – Potasiu la începutul creșterii pulpei (august), pe lângă fertilizarea cu Azot. din iunie.
Fertilizarea măslinelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dosage (kg/tree) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | June | 1 – 2 kg |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Jul. – August | 1 – 2 kg |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.
Măslinii constituie cea mai importantă cultură a țării noastre încă din antichitate. Este indisolubil legată de creșterea și prosperitatea economică a regiunii elene și ocupă un loc aparte în cultura greacă, ca simbol al cunoașterii, înțelepciunii, abundenței, păcii, sănătății, forței și frumuseții.
Astăzi, măslinii acoperă 15% din suprafața totală cultivată și domină printre culturile arboricole, ocupând 77% din suprafața arborilor.
Adaptarea sa excelentă la clima temperată mediteraneană, în combinație cu experiența acumulată a producătorilor noștri, fac din Grecia a treia țară producătoare de măsline din lume, în timp ce caracteristicile calitative unice ale soiurilor grecești plasează Grecia pe locul 1 la nivel mondial în producție. de ulei de măsline extravirgin.
Măslinul crește și rodește într-o mare varietate de tipuri de sol, chiar și cu fertilitate scăzută. Cel mai productiv este însă în terenuri lutoase, nisipoase, de compoziție medie, care păstrează suficientă umiditate și permit o mai bună exploatare a umidității teritoriale și a elementelor nutritive.
Pentru realizarea unei producții satisfăcătoare în terenuri cu nisip ușor și pietriș sunt necesare irigații suplimentare de suprafață în lunile de vară și în perioada de întărire a măslinelor (august – septembrie).
Solurile grele care rețin apă sunt inadecvate pentru cultivarea măslinelor, deoarece măslinii suferă de putrezire a rădăcinilor, producția lor este scăzută și caracteristicile calitative ale uleiului de măsline produs sunt subminate.
În ceea ce privește caracteristicile chimice ale solului, măslinul crește mai bine pe terenuri neutre sau ușor alcaline (pH 7-8), dar poate rezista și pe terenuri ușor acide. La valori ale pH-ului mai mici de 5 și peste 8,5 creșterea și producția culturii sunt scăzute.
Măslinul are un sistem radical abundent care utilizează umiditatea teritorială într-o manieră excelentă. Frunzele sale sunt piele cu tegument gros ceros, puf dens și stomatele mici înfundate în partea inferioară. Ele limitează transpirația, scad pierderile de apă și cresc rezistența plantei la condițiile uscate, comparativ cu alte culturi arboricole.
În ciuda rezistenței măslinului în timpul secetei, apa este principalul factor restrictiv al producției de măsline, mai precis:
Măslinii prezintă etape distincte în timpul ciclului vegetativ anual, în care cerințele lor în apă sunt maximizate, iar suficiența umidității teritoriale exercită un efect decisiv asupra cantității și calității producției finale:
Un program rațional de fertilizare ar trebui să înlocuiască elementele nutritive care sunt îndepărtate din sol prin colectarea măslinelor și tăierea anuală a pomilor și, în același timp, să asigure unitățile de fertilizare esențiale pentru vegetația și înflorirea anuală a pomilor.
Cantitățile de elemente nutritive care sunt îndepărtate din pom în fiecare an din cauza defolierii, tăierii și colectării măslinelor sunt prezentate în următorul tabel:
Elemente care sunt îndepărtate pentru producție: | Nitrogen (Kg) | Phosphorus (Kg) | Potassium (Kg) |
---|---|---|---|
100 kg măsline | 0,9 | 0,2 | 1 |
50 kg cherestea | 0,4 | 0,15 | 0,2 |
50 kg frunze | 0,5 | 0,12 | 0,3 |
Aprovizionarea armonioasă a pomilor cu elementele de mai sus, în cantitate și proporție corespunzătoare și în toate etapele critice ale dezvoltării lor, asigură echilibrul nutritiv culturii, recolte sporite și calitate înaltă a produsului.
Azotul este cel mai important și de neînlocuit element nutritiv pentru creșterea vegetativă și fructificarea plantației de măslini.
Măslinii absorb cantități mari de azot din sol pe tot parcursul anului, totuși sunt deosebit de pretențioși și exprimă o adevărată „foame” pentru acest element în faze specifice ale ciclului lor vegetativ și reproductiv anual.
Aprovizionarea suficientă cu Azot a plantației de măslini, în etapele descrise mai sus, exercită un efect decisiv asupra cantității și calității produsului final.
Phosphorus is a component of important tree enzymes and proteins. It is directly or indirectly involved in a series of metabolic processes, and more specifically in those related to reproduction and energy transport. High concentrations of phosphorus are found in the young developing tissues.
Din punct de vedere funcțional:
Deși în majoritatea teritoriilor grecești nu constituie un factor restrictiv pentru creșterea măslinilor, administrarea de fosfor la plantațiile de măslini irigate care sunt tratate cu fertilizări bogate în azot și la soiurile de măslin de masă, constituie un factor critic pentru mărimea, greutatea, precocitatea și calitatea. caracteristicile fructului. În plantaţiile de măslini pluviale şi mai precis în solul bogat în carbonat de calciu (CaCO3) trebuie administrat se acordă la intervale regulate de timp, astfel încât să se menţină nivelurile ridicate de fertilitate a solului.
Potasiul, asemănător cu azotul, constituie un element de neînlocuit pentru măslini. Prezintă mobilitate ridicată în țesuturi și structuri subcelulare și participă la o multitudine de funcții fiziologice. Este implicat în activarea multor enzime, în producerea și transportul produselor de fotosinteză, în absorbția și utilizarea apei și în echilibrul hidric al copacului. Ca rezultat al funcției sale multidimensionale, suficiența sa în măslin:
Măslinul are nevoi anuale ridicate de potasiu, în special în perioada de creștere și maturare a fructelor, când mai mult de 60% din potasiul disponibil migrează către fructe.
La soiurile producătoare de ulei este esențial să se administreze potasiu în cantități egale cu cea de azot, mai ales în anul în care se preconizează creșterea producției de fructe, astfel încât să fie evitată producția de fructe mici, să crească producția de ulei și epuizarea nutritivă a arborii care duce la rulment alternativ este redus.
In table cultivars, the annual administration of Potassium is imposed, in order to achieve satisfactory production and improvement of the fruit’s qualitative characteristics.
Borul este cel mai important oligoelement pentru măslini și cel mai esențial pentru formarea florilor și desfășurarea lină a proceselor de fertilizare și întărire a fructelor. Participă la transportul carbohidraților în interiorul pomului, la sinteza hormonilor vegetali, la creșterea țesuturilor tinere, la producția și germinația de polen și la creșterea fructelor. Deficiența de bor constituie cea mai frecventă deficiență de nutrienți a măslinilor și afectează direct fertilitatea plantației de măslini, scăzând astfel dramatic producția.
Administrarea borului sub formă de borax (250-400g. arbore), sau prin folosirea de îngrășăminte complexe care conțin Bor, este considerată esențială în fertilizarea de bază a măslinilor, atât în acidul umed, cât și în solul calcaros.
Pulverizările foliare cu bor în timpul formării vegetației noi și la începutul înfloririi au, de asemenea, un rezultat pozitiv.
Suficiența elementului nutritiv, în special azot, potasiu, bor și umiditatea teritorială în această etapă:
Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite prin aplicarea la timp a fertilizării de bază în timpul iernii (decembrie – februarie)
Cerințele arborilor în elemente nutritive și mai precis în azot, fosfor și bor sunt crescute:
Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite de fertilizarea de bază a iernii (decembrie – februarie), pe lângă pulverizările foliare cu Azot și Bor care intensifică procesele de înflorire și de pozare a fructelor.
La finalizarea prizei fructelor, începe creșterea miezului fructelor, iar cerințele pomilor în Azot și apă și progresiv toate elementele nutritive sunt crescute, pentru a ajunge la punctul culminant până la întărirea miezului.
În plantațiile de măslini irigate, cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite cu aplicarea la suprafață a unui îngrășământ azot în luna iunie.
După întărirea miezului, pulpa începe să crească, iar acumularea de ulei de măsline în fruct se observă progresiv (din august). În această etapă, necesarul arborilor de elemente nutritive, și mai precis de azot și potasiu, este crescut.
La masă și la soiul uleios, în anul de creștere a producției, cerințele acestei perioade sunt satisfăcute prin aplicarea fertilizării cu azot-potasiu.
În perioada de iarnă decembrie – februarie
Se urmărește satisfacerea nevoilor de bază în elemente nutritive esențiale pentru creșterea vegetației, diferențierea mugurilor florali, procesele de înflorire și de pozare.
Se preferă utilizarea îngrășămintelor cu conținut ridicat de azot amoniacal (Ωmega fert & Complefert) sau azot amoniacal stabilizat (NutrActive), datorită ratei lente de absorbție a pomilor și evitării pierderilor de azot din cauza leșierii.
Fertilizarea măslinelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dosage (kg/tree) |
NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B | Basic | 3 – 5 kg |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.
În plantațiile de măslini irigate pentru reducerea pierderii fructelor, pentru creșterea fructelor și dezvoltarea unei vegetații suficiente pentru producția de fructe de anul viitor, se aplică fertilizare cu azot de suprafață (restul de 1/3 din Azotul necesar) și irigare, imediat după finalizarea rodirii. (Iunie).
Fertilizers with nanopolymer technology (Ωmega 26N) or slow-release Νitrogen fertilizers (NutrActive) are preferred because they satisfy the needs of the culture until the beginning of maturation and do not invoke competition between vegetation – fruit setting that can lead to fruit shedding.
Îngrășămintele precum azotat de sulfat de amoniu sau îngrășămintele cu azot de realizare lentă sunt preferate, deoarece:
La soiurile de masă unde se urmărește creșterea caracteristicilor calitative, dar și la soiurile producătoare de ulei în anul de creștere a producției, se recomandă o a doua aplicare a fertilizării cu Azot – Potasiu la începutul creșterii pulpei (august), pe lângă fertilizarea cu Azot. din iunie.
Fertilizarea măslinelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dosage (kg/tree) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | June | 1 – 2 kg |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Jul. – August | 1 – 2 kg |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.