- +40 372 904 291
- +40 372 904 291
- info@hellagrolip.ro
Citricele se dezvoltă într-o varietate de soluri, de la nisipoase la cele argiloase. Solurile considerate ideale sunt cele de textură medie, adânci, nisipoase argiloase sau argiloase, permeabile, cu drenaj bun, nesaline.
Solurile argiloase ferme trebuie evitate, deoarece împiedică oxigenarea și funcționarea normală a sistemului radicular, în timp ce solurile calcaroase provoacă anomalii nutriționale și deficiențe nutriționale care inhibă creșterea copacilor.
Citricele favorizează un pH ușor acid, dar se pot dezvolta normal și produc recolte excelente într-un interval de pH între 6 și 7,5. Se dezvoltă în zone cu climă blândă, de coastă, fără vânturi puternice și înghețuri. Ei prezintă rezistență scăzută la frig, portocalul fiind cel mai rezistent, urmat de mandarin, iar lămâiul fiind ultimul.
Pentru a produce randamente ridicate de înaltă calitate, pomii de citrice au cerințe nutriționale anuale ridicate.
Un program integral de fertilizare ar trebui să acopere atât nutrienții pierduți în timpul recoltării, cât și cei necesari pentru încolțire, înflorire și întărire a fructelor. Cantitățile necesare anual de cultură pentru a produce trei tone de produs la hectar (3ΜΤ/ha.) pe tip de cultură sunt descrise mai jos.
Necesarul anual de nutrienți pentru 3MT pe hectar (kg/ha.) | ||||
---|---|---|---|---|
Tip | Azotul
(N) |
Fosforul
(P2O5) |
Potasiul
(K2O) |
Magneziu
(MgO) |
Orange | 180 – 240 | 80 – 120 | 180 – 240 | 40 – 60 |
Mandarin | 160 – 220 | 60 – 100 | 160 – 220 | 30 – 60 |
Lemon | 180 – 260 | 80 – 120 | 180 – 260 | 40 – 80 |
Grapefruit | 140 – 180 | 60 – 100 | 160 – 200 | 0 – 20 |
La mijlocul lunii martie, când temperaturile încep să crească, începe fulgerul de primăvară al încolțirii. În acest timp, activitatea sistemului radicular se intensifică, iar absorbția de apă și nutrienți crește, astfel încât cerințele mari de încolțire și înflorire sunt acoperite.
Florile cresc pe deplin, se formează pe inflorescențe, iar copacii intră în fazele de înflorire și de înflorire. Numărul de flori și fertilitatea lor sunt afectate semnificativ de poziția lor pe copac, încărcătura din anul precedent, prezența fructelor neculese, nivelul de umiditate și starea nutrițională a pomilor:
După întărirea fructelor, începe prima etapă de creștere a fructelor. Această creștere este rezultatul înmulțirii celulare a florii germinate. Se dezvoltă în principal coaja fructelor, în timp ce pulpa nu prezintă o dezvoltare semnificativă. În acest timp, apar două valuri de vărsare a fructelor; primul la început, imediat după vărsarea fructelor (mai), iar al doilea la sfârșit (iunie).
Echilibrul hormonal al pomilor, activitatea fotosintetică a frunzelor, aprovizionarea adecvată cu apă și aprovizionarea regulată cu nutrienți sunt factori determinanți în ceea ce privește înălțimea și calitatea producției.
În timpul verii, fructele înmagazinează apă și substanțele fotosintetice produse de frunze și cresc în dimensiune și greutate. Pulpa se dezvoltă într-un ritm rapid, în timp ce dezvoltarea pielii încetinește și rămâne fixă până la coacere. Starea nutrițională a pomilor, în special aportul adecvat de azot și potasiu, afectează în mod semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor și contribuie la creșterea randamentelor și la caracteristicile de calitate mai bună a produselor.
Azotul (Ν) este fundamentală pentru activitatea frunzelor și pentru nutriția fructelor în această perioadă. Cu toate acestea, o cantitate exagerată de Azotul va întârzia maturizarea, va reduce coeziunea și conținutul de suc al fructelor și va scădea calitatea sucului și va deteriora producția.
Potasiul (K) mărește semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor, grosimea și rezistența pielii, conținutul de acizi și vitamina C al sucului. Adăugarea de potasiu este necesară în stadiul creșterii rapide a fructelor. Cu toate acestea, ca și în cazul azotului, o cantitate excesivă de potasiu va întârzia maturizarea, va reduce cantitatea și calitatea sucului și va degrada producția.
În lunile de vară, fosforul (Ρ) mărește zaharurile din suc, îi reduce aciditatea și oprește creșterea excesivă a pielii, care este cauzată de azotul și >Potasiu. De asemenea, contribuie la crearea unor substanțe de „depozitare”, pe care copacii le vor folosi pentru a începe bine anul următor.
Dezvoltarea fructului este completă, prin transformarea unei mari părți din acizii conținuti în zaharuri și înlocuirea clorofilei din piele cu carotenoide și xantofile. În acest timp, surplusul de substanțe de depozitare produs de frunze este depozitat în trunchi pentru a fi folosit în timpul încolțirii în anul următor, în timp ce consumul de nutrienți este minimizat la scăderea temperaturii.
Fertilizarea de bază are loc aproape de sfârșitul iernii, astfel încât toți nutrienții să fie la dispoziția pomilor atunci când începe încolțirea și să poată fi acoperite cerințele de înflorire și întărire a fructelor.
In aceasta etapa, alimentarea este:
În fertilizarea de bază, azotul trebuie furnizat în forma sa amoniacală, astfel încât să fie evitate pierderile în straturile mai adânci ale solului și să fie disponibil copacilor în timpul încolțirii și în faza de reproducere.
Îngrășămintele recomandate pentru utilizare sunt îngrășăminte stabilizate (NutrActive), deoarece protejează azotul amoniacal și asigură creșterea culturilor pe perioade mai lungi de timp, sau îngrășăminte complexe multinutrienți cu tehnologie nanopolimer (Ωmega fert), care împiedică imobilizarea nutrienților în sol. și asigurarea suficienței nutriționale a pomilor în toate etapele critice ale vegetației, înfloririi și dezvoltării fructelor.
Fertilizarea citricelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dozaj per copac |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Fertilizarea de baza | 2 – 3 kg |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.
Se realizează în apropiere de iunie, când s-au terminat întărirea fructelor și prima scăpare a fructelor care urmează după aceasta, în timp ce diametrul fructelor este de cel puțin 5 mm (sfârșitul mai – iunie).
In aceasta etapa, alimentarea este:
Aportul exagerat de azot trebuie evitat, deoarece duce la o creștere vegetativă excesivă în detrimentul fructificării, care, la rândul său, duce la pierderea semnificativă, precum și la formarea unei pielii groase și aspre, în detrimentul cărnii.
Fosforul și potasiul echilibrează efectul negativ al azotului excesiv și promovează formarea sănătoasă a pielii. Pe lângă aportul necesar de Azot și Potasiu prin sol, aplicațiile foliare suplimentare de Nitrat de Calciu și Nitrat de Potasiu au un efect pozitiv asupra cantității produselor și calității fructelor.
În funcție de tipul de citrice și de coacerea lor timpurie, se aplică de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august pentru a crește dimensiunea și greutatea fructelor și a îmbunătăți caracteristicile lor calitative.
In aceasta etapa, alimentarea este:
Utilizarea îngrășămintelor multinutritive foarte solubile (Complefert) asigură pomilor nutrienți complet asimilabili, crește dimensiunea și greutatea fructelor și îmbunătățește caracteristicile calitative ale producției.
Fertilizarea citricelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dozaj per copac |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Top-dressing (Mai – Iunie) | 1 – 2 kg / Tree |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Top-dressing (Jul. – Aug.) | 1 – 2 kg / Tree |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.
Fertilizarea de baza
(February) |
At the beginning of fruit setting
(Mai – Iunie) |
Fruit growth
(July) |
|
---|---|---|---|
Citrice | Complefert® Ωmega fert® NutrActive® |
NutrActive® Novacan stabil® Complefert® Fertammon® Nitrocan® – Nutrammon® |
Complefert® |
Îngrășăminte de bază
Ingrasaminte de suprafata
Citricele se dezvoltă într-o varietate de soluri, de la nisipoase la cele argiloase. Solurile considerate ideale sunt cele de textură medie, adânci, nisipoase argiloase sau argiloase, permeabile, cu drenaj bun, nesaline.
Solurile argiloase ferme trebuie evitate, deoarece împiedică oxigenarea și funcționarea normală a sistemului radicular, în timp ce solurile calcaroase provoacă anomalii nutriționale și deficiențe nutriționale care inhibă creșterea copacilor.
Citricele favorizează un pH ușor acid, dar se pot dezvolta normal și produc recolte excelente într-un interval de pH între 6 și 7,5. Se dezvoltă în zone cu climă blândă, de coastă, fără vânturi puternice și înghețuri. Ei prezintă rezistență scăzută la frig, portocalul fiind cel mai rezistent, urmat de mandarin, iar lămâiul fiind ultimul.
Pentru a produce randamente ridicate de înaltă calitate, pomii de citrice au cerințe nutriționale anuale ridicate.
Un program integral de fertilizare ar trebui să acopere atât nutrienții pierduți în timpul recoltării, cât și cei necesari pentru încolțire, înflorire și întărire a fructelor. Cantitățile necesare anual de cultură pentru a produce trei tone de produs la hectar (3ΜΤ/ha.) pe tip de cultură sunt descrise mai jos.
Necesarul anual de nutrienți pentru 3MT pe hectar (kg/ha.) | ||||
---|---|---|---|---|
Tip | Azotul
(N) |
Fosforul
(P2O5) |
Potasiul
(K2O) |
Magneziu
(MgO) |
Orange | 180 – 240 | 80 – 120 | 180 – 240 | 40 – 60 |
Mandarin | 160 – 220 | 60 – 100 | 160 – 220 | 30 – 60 |
Lemon | 180 – 260 | 80 – 120 | 180 – 260 | 40 – 80 |
Grapefruit | 140 – 180 | 60 – 100 | 160 – 200 | 0 – 20 |
La mijlocul lunii martie, când temperaturile încep să crească, începe fulgerul de primăvară al încolțirii. În acest timp, activitatea sistemului radicular se intensifică, iar absorbția de apă și nutrienți crește, astfel încât cerințele mari de încolțire și înflorire sunt acoperite.
Florile cresc pe deplin, se formează pe inflorescențe, iar copacii intră în fazele de înflorire și de înflorire. Numărul de flori și fertilitatea lor sunt afectate semnificativ de poziția lor pe copac, încărcătura din anul precedent, prezența fructelor neculese, nivelul de umiditate și starea nutrițională a pomilor:
După întărirea fructelor, începe prima etapă de creștere a fructelor. Această creștere este rezultatul înmulțirii celulare a florii germinate. Se dezvoltă în principal coaja fructelor, în timp ce pulpa nu prezintă o dezvoltare semnificativă. În acest timp, apar două valuri de vărsare a fructelor; primul la început, imediat după vărsarea fructelor (mai), iar al doilea la sfârșit (iunie).
Echilibrul hormonal al pomilor, activitatea fotosintetică a frunzelor, aprovizionarea adecvată cu apă și aprovizionarea regulată cu nutrienți sunt factori determinanți în ceea ce privește înălțimea și calitatea producției.
În timpul verii, fructele înmagazinează apă și substanțele fotosintetice produse de frunze și cresc în dimensiune și greutate. Pulpa se dezvoltă într-un ritm rapid, în timp ce dezvoltarea pielii încetinește și rămâne fixă până la coacere. Starea nutrițională a pomilor, în special aportul adecvat de azot și potasiu, afectează în mod semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor și contribuie la creșterea randamentelor și la caracteristicile de calitate mai bună a produselor.
Azotul (Ν) este fundamentală pentru activitatea frunzelor și pentru nutriția fructelor în această perioadă. Cu toate acestea, o cantitate exagerată de Azotul va întârzia maturizarea, va reduce coeziunea și conținutul de suc al fructelor și va scădea calitatea sucului și va deteriora producția.
Potasiul (K) mărește semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor, grosimea și rezistența pielii, conținutul de acizi și vitamina C al sucului. Adăugarea de potasiu este necesară în stadiul creșterii rapide a fructelor. Cu toate acestea, ca și în cazul azotului, o cantitate excesivă de potasiu va întârzia maturizarea, va reduce cantitatea și calitatea sucului și va degrada producția.
În lunile de vară, fosforul (Ρ) mărește zaharurile din suc, îi reduce aciditatea și oprește creșterea excesivă a pielii, care este cauzată de azotul și >Potasiu. De asemenea, contribuie la crearea unor substanțe de „depozitare”, pe care copacii le vor folosi pentru a începe bine anul următor.
Dezvoltarea fructului este completă, prin transformarea unei mari părți din acizii conținuti în zaharuri și înlocuirea clorofilei din piele cu carotenoide și xantofile. În acest timp, surplusul de substanțe de depozitare produs de frunze este depozitat în trunchi pentru a fi folosit în timpul încolțirii în anul următor, în timp ce consumul de nutrienți este minimizat la scăderea temperaturii.
Fertilizarea de bază are loc aproape de sfârșitul iernii, astfel încât toți nutrienții să fie la dispoziția pomilor atunci când începe încolțirea și să poată fi acoperite cerințele de înflorire și întărire a fructelor.
In aceasta etapa, alimentarea este:
În fertilizarea de bază, azotul trebuie furnizat în forma sa amoniacală, astfel încât să fie evitate pierderile în straturile mai adânci ale solului și să fie disponibil copacilor în timpul încolțirii și în faza de reproducere.
Îngrășămintele recomandate pentru utilizare sunt îngrășăminte stabilizate (NutrActive), deoarece protejează azotul amoniacal și asigură creșterea culturilor pe perioade mai lungi de timp, sau îngrășăminte complexe multinutrienți cu tehnologie nanopolimer (Ωmega fert), care împiedică imobilizarea nutrienților în sol. și asigurarea suficienței nutriționale a pomilor în toate etapele critice ale vegetației, înfloririi și dezvoltării fructelor.
Fertilizarea citricelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dozaj per copac |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Fertilizarea de baza | 2 – 3 kg |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.
Se realizează în apropiere de iunie, când s-au terminat întărirea fructelor și prima scăpare a fructelor care urmează după aceasta, în timp ce diametrul fructelor este de cel puțin 5 mm (sfârșitul mai – iunie).
In aceasta etapa, alimentarea este:
Aportul exagerat de azot trebuie evitat, deoarece duce la o creștere vegetativă excesivă în detrimentul fructificării, care, la rândul său, duce la pierderea semnificativă, precum și la formarea unei pielii groase și aspre, în detrimentul cărnii.
Fosforul și potasiul echilibrează efectul negativ al azotului excesiv și promovează formarea sănătoasă a pielii. Pe lângă aportul necesar de Azot și Potasiu prin sol, aplicațiile foliare suplimentare de Nitrat de Calciu și Nitrat de Potasiu au un efect pozitiv asupra cantității produselor și calității fructelor.
În funcție de tipul de citrice și de coacerea lor timpurie, se aplică de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august pentru a crește dimensiunea și greutatea fructelor și a îmbunătăți caracteristicile lor calitative.
In aceasta etapa, alimentarea este:
Utilizarea îngrășămintelor multinutritive foarte solubile (Complefert) asigură pomilor nutrienți complet asimilabili, crește dimensiunea și greutatea fructelor și îmbunătățește caracteristicile calitative ale producției.
Fertilizarea citricelor | ||
---|---|---|
Tipul de ingrasamant | Etapa de aplicare | Dozaj per copac |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Top-dressing (Mai – Iunie) | 1 – 2 kg / Tree |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Top-dressing (Jul. – Aug.) | 1 – 2 kg / Tree |
* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.
Fertilizarea de baza
(February) |
At the beginning of fruit setting
(Mai – Iunie) |
Fruit growth
(July) |
|
---|---|---|---|
Citrice | Complefert® Ωmega fert® NutrActive® |
NutrActive® Novacan stabil® Complefert® Fertammon® Nitrocan® – Nutrammon® |
Complefert® |
Îngrășăminte de bază
Ingrasaminte de suprafata