Cereale
ghid de fertilizare

Ghid de ferilizare pentru cereal

Cerealele se adapteaza cu usurinta unei varietati largi de soluri.

In soluri fertile in adancime medii si grele , bine drenate, graul exploateaza umiditatea si nutrientii, obtinand productii ridicate.

Orzul, datorita ciclului sau biologic mic si rezistentei sale la temperaturi ridicate cat si la seceta, profita de solurile mici in adancime din zonele uscate.

In solurile imbibate cu apa, plantele sufera de boli, productia fiind redusa, astfel incat ele trebuiesc excluse de la cultivarea cerealelor.

In ceea ce priveste aciditatea, acestea cresc normal si dau productii ridicate cu un Ph cuprins intre 5.5 si 7.5, graul si orzul fiind favorizate mai mult de solurile alcaline, in timp ce secara si ovazul prefera solurile acide.

Soiurile moderne de cereale din timpul iernii necesita conditii climatice favorabile precum si un nivel adevcat de nutrienti pentru a putea creste potentialul productiv al culturii. Pentru a obtine recolte mari de boabe si pentru a mentine fertilitatea solului, in functie de speciile de plante si de cantitatea de precipitatii, cerealele necesita urmatoarele unitati de fertilizare:

Unitati de fertilizare (kg/ha)
Tip N P2O5 K2O*
Grau comun 150 – 180 50 – 80 50 – 80
Grau dur 140 – 160 40 – 60 50 – 60
Orz 80 – 120 40 – 50 40 – 50

In sectorul cerealelor, cresterea robusta a plantelor si obtinerea unor recolte mari de cereale, necesita o aprovizionare satisfacatoare cu Azot si Fosfor. Caracterul adecvat al acestor elemente in anumite etape de dezvoltare, influenteaza in mod decisiv evolutia culturii si modeleaza inaltimea si calitatile finale ale productiei:

  • ● De la semanat la inceputul butasirii, azotul si fosforul favorizeaza dezvoltarea unui sistem radacinos bogat, permite absorbtia apei si a nutrientilor, precum si umplerea cu cereale in etapele ulterioare de dezvoltare. Fertilizarea de baza a culturii cu aceste elemente reprezinta o conditie prealabila pentru o fixare buna a culturii si pentru cresterea organelor vegetative.
  • ● In etapa de butasire, Azotul si Fosforul ajuta la formarea butasilor productivi, cresterea numarului de butasi productivi, cresterea numarului de stiuleti cu matase si a suprafetei totale de frunze/hectar si crearea conditiilor pentru o productivitate ridicata a culturii.
  • ● In etapa de alungire a tulpinii, o cantitate suficienta de Azot ajuta butasii sa supravietuiasca, creste numarul de stiuleti cu matase per hectar si numarul de cereale per stiuleti, prelungeste viata plantei si mareste productia de fructe.
  • ● An etapa de aparitie a stiuletelui cu matase, Azotul prelungeste activitatea si durata de viata a frunzelor, creste greutatea cerealelor si continutul proteic al acestora si imbunatateste calitatea productiei, in special a graului dur.

Fertilizarea de baza este absolut necesara deoarece este imposibila cultivarea cerealelor si obtinerea unor productii mari in soluri cu fertilitate scazuta fara suficienti nutrienti. Pentru a putea determina tipul si necesarul de ingrasamant, trebuie luat in considerare structura solului, precum si cantitatea si distributia precipitatiilor anuale din zona.

Se aplica toata cantitatea de fosfor necesara (30-60 kg/ha) si 1/2 sau 1/3 (50-80 kg/ha) de azot total pentru a acoperi nevoia formarii organismelor (frunze-radacina), pentru a asigura o crestere robusta a plantelor pe perioada iernii si pentru a incuraja formarea butasilor pana la urmatoarea etapa de dezvoltare.

Because the rate of uptake of nutrients in the initial stages of crop development is slow, it is recommended to apply fertilizers rich in Ammoniacal or Stabilized Ammoniacal Nitrogen (Opera – Omega fert – NutrActive), in order to avoid losses due to leaching.


Fertilizarea cerealelor
Tipul de ingrasamant Etapa de aplicare Dozaj (kg/ha)

Ωmega fert 15-25-0 (+29)
Ωmega fert 16-20-0 (+32)
Ωmega fert 18-18-0 (+38) +0,1Cu
Ωmega fert 18-23-0 (+23)
Ωmega fert 20-20-0 (+22)
NutrActive 20-10 20-10-0 (+20)
NutrActive smart 24-12-0 (+20)
Opera NP Mycofert 8-22-0 (+22) +5CaO
Opera NP Mycofert 10-25-0 (+20)
Opera NP Mycofert 20-10-0 (+20)

Fertilizarea de baza

(insamantare)

 
 
250 – 300 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Fertilizarea la suprafata furnizeaza restul cantitatii totale de azot dintr-o singura aplicare sau doua, in functie de tipul de cultura. In cazul graului comun, se recomanda o singura aplicare in etapa de butasire, pe cand in cazul graul dur se poate face o aplicare suplimentara inainte de aparitia stiuletelui cu matase, pentru a creste productia si pentru a imbunatatii calitatea cerealelor.

Necesarul de azot si timpul exact de aplicare sunt determinate de densitatea plantelor pe metru patrat (m2).2).

  • ● In campurile cu plante care au densitate scazuta este necesara fertilizarea la suprafata timpurie (inainte sau la inceputul butasirii) cu o cantitate mare de azot pentru a spori numarul de butasi.
  • ● In campurile cu plante care au densitate ridicata este necesara fetilizarea la suprafata tarzie (dupa jumatatea procesului de butasire) fiind folosite cantitati moderate de azot, pentru a evita aparitia bolilor.

Se recomandă utilizarea îngrășămintelor Nutrammon și Nitrocan care au o relație echilibrată între Azotul Amoniacal și Azotul Nitric și care asigură atât nutriția imediată, cât și pe termen lung a culturii. În special, înainte și în timpul etapei de cultivare, se recomandă utilizarea îngrășămintelor NutrActive și Omega 26N, care asigură o nutriție adecvată plantelor chiar și în ultimele etape critice de răsărire a spicului și de umplere a boabelor, crescând semnificativ producția.

Fertilizarea cerealelor
Tipul de ingrasamant Etapa de aplicare Dozaj (kg/ha)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Nutrammon 34,5-0-0
Nutrammon 33,5-0-0
Nitrocan 26-0-0

Fertilizarea la suprafata

(inainte sau in timpul butasirii)

 
200 – 300 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Îngrășăminte de bază

  • NutrActive 20-10 20-10-0 (+20)
  • NutrActive smart 24-12-0 (+20)
  • Ωmega fert 15-25-0 (+29)
  • Ωmega fert 16-20-0 (+32)
  • Ωmega fert 18-18-0 (+38) +0,1Cu
  • Ωmega fert 18-23-0 (+23)
  • Ωmega fert 20-20-0 (+22)
  • Opera NP Mycofert 8-22-0 (+22) +5CaO
  • Opera NP Mycofert 10-25-0 (+20)
  • Opera NP Mycofert 20-10-0 (+20)
Nutriphos Nutriphos Nutriphos

Ingrasaminte de suprafata

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Nutrammon 34,5-0-0
  • Nutrammon 33,5-0-0
  • Nitrocan 26-0-0
Nutrammon Nutrammon Nutrammon

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Alimentatia prelungita a culturii cu azot cu eliberare lenta
  • ● Alimentatia completa, conform cerintelor culturii in fiecare etapa de dezvoltare
  • ● Pierderi reduse ca urmare a lixivizarii si evaporarii
  • ● Cresterea randamentului pe kilometru patrat datorita aprovizionarii regulate a plantelor cu ambele forme de zot
  • ● Crestere robusta a sistemului radacinos si absorbtie imbunatatita a apei si a nutrientilor
  • ● Flexibilitate in sincronizarea aplicarilor de ingrasaminte si siguranta aprovizionarii cu azot in toate conditiile meteorologice
  • ● Posibilitatea aplicarii timpurii a ingrasamintelor la suprafata in zonele uscate sau umede fara riscul pierderii ingrasamantului
  • ● Eficientizarea costurilor si volumului de aplicari datorita scaderii numarului de fertilizari

(De bază – Fertilizare cu îmbrăcăminte)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru cereale.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către plante, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru plantele din perioade de mare cerere.
  • ● Aprovizionare imediată și pe termen lung cu Azot, adaptat nevoilor cerealelor.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al plantelor, in conditii de umiditate scazuta a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea azotului și a fosforului.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.

(Fertilizarea la suprafata)

  • ● Aprovizioneaza culturile cu azot complet asimilabil care se dizolva in totalitate in apa si le ofera energia necesara cresterii rapide
  • ● Compozitia lor chimica imbunatateste absorbtia altor elemente (K, Ca, Mg), incurajeaza fixarea fructului si contribuie la cresterea productiei
  • ● Acestea au un efect redus supra aciditatii solului si necesita mai putina apa decat alte ingrasaminte azotate
  • ● Cresterea productiei si a nivelului proteic din cereale, imbunatatind astfel calitatea acestora

Cerealele se adapteaza cu usurinta unei varietati largi de soluri.

In soluri fertile in adancime medii si grele , bine drenate, graul exploateaza umiditatea si nutrientii, obtinand productii ridicate.

Orzul, datorita ciclului sau biologic mic si rezistentei sale la temperaturi ridicate cat si la seceta, profita de solurile mici in adancime din zonele uscate.

In solurile imbibate cu apa, plantele sufera de boli, productia fiind redusa, astfel incat ele trebuiesc excluse de la cultivarea cerealelor.

In ceea ce priveste aciditatea, acestea cresc normal si dau productii ridicate cu un Ph cuprins intre 5.5 si 7.5, graul si orzul fiind favorizate mai mult de solurile alcaline, in timp ce secara si ovazul prefera solurile acide.

Soiurile moderne de cereale din timpul iernii necesita conditii climatice favorabile precum si un nivel adevcat de nutrienti pentru a putea creste potentialul productiv al culturii. Pentru a obtine recolte mari de boabe si pentru a mentine fertilitatea solului, in functie de speciile de plante si de cantitatea de precipitatii, cerealele necesita urmatoarele unitati de fertilizare:

Unitati de fertilizare (kg/ha)
Tip N P2O5 K2O*
Grau comun 150 – 180 50 – 80 50 – 80
Grau dur 140 – 160 40 – 60 50 – 60
Orz 80 – 120 40 – 50 40 – 50

In sectorul cerealelor, cresterea robusta a plantelor si obtinerea unor recolte mari de cereale, necesita o aprovizionare satisfacatoare cu Azot si Fosfor. Caracterul adecvat al acestor elemente in anumite etape de dezvoltare, influenteaza in mod decisiv evolutia culturii si modeleaza inaltimea si calitatile finale ale productiei:

  • ● De la semanat la inceputul butasirii, azotul si fosforul favorizeaza dezvoltarea unui sistem radacinos bogat, permite absorbtia apei si a nutrientilor, precum si umplerea cu cereale in etapele ulterioare de dezvoltare. Fertilizarea de baza a culturii cu aceste elemente reprezinta o conditie prealabila pentru o fixare buna a culturii si pentru cresterea organelor vegetative.
  • ● In etapa de butasire, Azotul si Fosforul ajuta la formarea butasilor productivi, cresterea numarului de butasi productivi, cresterea numarului de stiuleti cu matase si a suprafetei totale de frunze/hectar si crearea conditiilor pentru o productivitate ridicata a culturii.
  • ● In etapa de alungire a tulpinii, o cantitate suficienta de Azot ajuta butasii sa supravietuiasca, creste numarul de stiuleti cu matase per hectar si numarul de cereale per stiuleti, prelungeste viata plantei si mareste productia de fructe.
  • ● An etapa de aparitie a stiuletelui cu matase, Azotul prelungeste activitatea si durata de viata a frunzelor, creste greutatea cerealelor si continutul proteic al acestora si imbunatateste calitatea productiei, in special a graului dur.

Fertilizarea de baza este absolut necesara deoarece este imposibila cultivarea cerealelor si obtinerea unor productii mari in soluri cu fertilitate scazuta fara suficienti nutrienti. Pentru a putea determina tipul si necesarul de ingrasamant, trebuie luat in considerare structura solului, precum si cantitatea si distributia precipitatiilor anuale din zona.

Se aplica toata cantitatea de fosfor necesara (30-60 kg/ha) si 1/2 sau 1/3 (50-80 kg/ha) de azot total pentru a acoperi nevoia formarii organismelor (frunze-radacina), pentru a asigura o crestere robusta a plantelor pe perioada iernii si pentru a incuraja formarea butasilor pana la urmatoarea etapa de dezvoltare.

Because the rate of uptake of nutrients in the initial stages of crop development is slow, it is recommended to apply fertilizers rich in Ammoniacal or Stabilized Ammoniacal Nitrogen (Opera – Omega fert – NutrActive), in order to avoid losses due to leaching.


Fertilizarea cerealelor
Tipul de ingrasamant Etapa de aplicare Dozaj (kg/ha)

Ωmega fert 15-25-0 (+29)
Ωmega fert 16-20-0 (+32)
Ωmega fert 18-18-0 (+38) +0,1Cu
Ωmega fert 18-23-0 (+23)
Ωmega fert 20-20-0 (+22)
NutrActive 20-10 20-10-0 (+20)
NutrActive smart 24-12-0 (+20)
Opera NP Mycofert 8-22-0 (+22) +5CaO
Opera NP Mycofert 10-25-0 (+20)
Opera NP Mycofert 20-10-0 (+20)

Fertilizarea de baza

(insamantare)

 
 
250 – 300 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Fertilizarea la suprafata furnizeaza restul cantitatii totale de azot dintr-o singura aplicare sau doua, in functie de tipul de cultura. In cazul graului comun, se recomanda o singura aplicare in etapa de butasire, pe cand in cazul graul dur se poate face o aplicare suplimentara inainte de aparitia stiuletelui cu matase, pentru a creste productia si pentru a imbunatatii calitatea cerealelor.

Necesarul de azot si timpul exact de aplicare sunt determinate de densitatea plantelor pe metru patrat (m2).2).

  • ● In campurile cu plante care au densitate scazuta este necesara fertilizarea la suprafata timpurie (inainte sau la inceputul butasirii) cu o cantitate mare de azot pentru a spori numarul de butasi.
  • ● In campurile cu plante care au densitate ridicata este necesara fetilizarea la suprafata tarzie (dupa jumatatea procesului de butasire) fiind folosite cantitati moderate de azot, pentru a evita aparitia bolilor.

Se recomandă utilizarea îngrășămintelor Nutrammon și Nitrocan care au o relație echilibrată între Azotul Amoniacal și Azotul Nitric și care asigură atât nutriția imediată, cât și pe termen lung a culturii. În special, înainte și în timpul etapei de cultivare, se recomandă utilizarea îngrășămintelor NutrActive și Omega 26N, care asigură o nutriție adecvată plantelor chiar și în ultimele etape critice de răsărire a spicului și de umplere a boabelor, crescând semnificativ producția.

Fertilizarea cerealelor
Tipul de ingrasamant Etapa de aplicare Dozaj (kg/ha)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Nutrammon 34,5-0-0
Nutrammon 33,5-0-0
Nitrocan 26-0-0

Fertilizarea la suprafata

(inainte sau in timpul butasirii)

 
200 – 300 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Îngrășăminte de bază

  • NutrActive 20-10 20-10-0 (+20)
  • NutrActive smart 24-12-0 (+20)
  • Ωmega fert 15-25-0 (+29)
  • Ωmega fert 16-20-0 (+32)
  • Ωmega fert 18-18-0 (+38) +0,1Cu
  • Ωmega fert 18-23-0 (+23)
  • Ωmega fert 20-20-0 (+22)
  • Opera NP Mycofert 8-22-0 (+22) +5CaO
  • Opera NP Mycofert 10-25-0 (+20)
  • Opera NP Mycofert 20-10-0 (+20)
Nutriphos Nutriphos Nutriphos

Ingrasaminte de suprafata

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Nutrammon 34,5-0-0
  • Nutrammon 33,5-0-0
  • Nitrocan 26-0-0
Nutrammon Nutrammon Nutrammon

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Alimentatia prelungita a culturii cu azot cu eliberare lenta
  • ● Alimentatia completa, conform cerintelor culturii in fiecare etapa de dezvoltare
  • ● Pierderi reduse ca urmare a lixivizarii si evaporarii
  • ● Cresterea randamentului pe kilometru patrat datorita aprovizionarii regulate a plantelor cu ambele forme de zot
  • ● Crestere robusta a sistemului radacinos si absorbtie imbunatatita a apei si a nutrientilor
  • ● Flexibilitate in sincronizarea aplicarilor de ingrasaminte si siguranta aprovizionarii cu azot in toate conditiile meteorologice
  • ● Posibilitatea aplicarii timpurii a ingrasamintelor la suprafata in zonele uscate sau umede fara riscul pierderii ingrasamantului
  • ● Eficientizarea costurilor si volumului de aplicari datorita scaderii numarului de fertilizari

(De bază – Fertilizare cu îmbrăcăminte)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru cereale.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către plante, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru plantele din perioade de mare cerere.
  • ● Aprovizionare imediată și pe termen lung cu Azot, adaptat nevoilor cerealelor.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al plantelor, in conditii de umiditate scazuta a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea azotului și a fosforului.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.

(Fertilizarea la suprafata)

  • ● Aprovizioneaza culturile cu azot complet asimilabil care se dizolva in totalitate in apa si le ofera energia necesara cresterii rapide
  • ● Compozitia lor chimica imbunatateste absorbtia altor elemente (K, Ca, Mg), incurajeaza fixarea fructului si contribuie la cresterea productiei
  • ● Acestea au un efect redus supra aciditatii solului si necesita mai putina apa decat alte ingrasaminte azotate
  • ● Cresterea productiei si a nivelului proteic din cereale, imbunatatind astfel calitatea acestora