Bumbac
ghid de fertilizare

Ghid de fertilizare a bumbacului

Bumbacul este o plantă foarte adaptabilă și poate fi cultivată într-o mare varietate de soluri. Recolte mari se obțin în soluri profunde, fertile, cu compoziție mecanică medie, cu drenaj adecvat și capacitate bună de umiditate.

În solurile ușoare, necesită o fertilizare sporită. Solurile grele rețin apa, care sufocă și provoacă boli sistemului radicular și, prin urmare, este nepotrivită pentru cultivare.

Bumbacul este destul de tolerant la salinitatea solului. În ceea ce privește aciditatea, crește într-un interval larg de pH, de la 5,5 la 8,0, ideal în intervalul 6,8-7,3.

Este o plantă cu climă caldă, care necesită temperaturi ridicate în timpul creșterii și fructificării. In timpul semanatului, temperatura ideala a solului pentru incoltirea adecvata in camp este de 13oC, in timp ce temperatura atmosferica ideala pentru crestere rapida si recolte mari este de 32oC-34oC.

În ciuda faptului că bumbacul este un tip de cultură care nu epuizează în mod deosebit solul, are cerințe mari în nutrienți pentru a crește cu succes și a produce randamente mari. Deși o parte din nutrienții adăugați revin în sol prin integrarea tulpinilor și a reziduurilor, cerințele bumbacului pentru o creștere vegetativă timpurie și rapidă și ciclul său limitat de cultivare în condițiile climatice ale Greciei fac din fertilizarea adecvată și direcționată un factor cheie în ceea ce privește randamentele și caracteristicile calitative ale producției:

Unitati de fertilizare (kg/ha)
Tip (N) (P2O5) (K2O)
Bumbac 150 – 180 60 – 80 90 – 120

De la încolțire la pătrate

Temperatura adecvată și umiditatea adecvată în sol sunt condiții necesare pentru o creștere uniformă a semințelor.

De la încolțire până la al 5-lea nod, în principal rădăcinile cresc, în timp ce creșterea vegetativă rămâne limitată. După nodul 5, pe măsură ce temperaturile cresc, creșterea vegetativă este accelerată, cu apariția ramurilor vegetative și apoi fructifere pe care se vor forma pătratele, florile și bolurile.

În această etapă, este esențial să se fi realizat următoarele: stabilirea puternică a culturilor în sol, dezvoltarea – atât în ​​profunzime, cât și în volum – a sistemului radicular, și formarea plantelor cu o suprafață bogată de frunze, toate care ar trebui să contribuie la creșterea înfloririi, la întărirea puternică a fructelor și la creșterea capsului în etapele ulterioare.

Fertilizarea de bază este crucială pentru randamentul culturilor, deoarece asigură cantitățile necesare de azot (Ν), fosfor (Ρ) și potasiu (Κ) pentru creșterea timpurie a plantelor.

Fără fertilizare de bază, culturile prezintă deficiențe și intră în stadiul de reproducere fără să fi realizat creșterea vegetativă necesară. Acest lucru duce la o pierdere de produse care nu poate fi contrabalansată prin fertilizare ulterioară sau alte practici de cultivare.

Azot (Ν) stimulează creșterea vegetativă, îmbunătățește fotosinteza și crește înălțimea plantelor și numărul de ramuri, frunze și pătrate.

Fosfor (P) stimulează creșterea sistemului radicular și așezarea puternică a plantei în sol și contribuie la dezvoltarea meristemelor pe care vor crește ramurile, frunzele și pătratele.

Potasiu (Κ) stimulează creșterea rădăcinilor și a frunzelor, îmbunătățește fotosinteza, îmbunătățește absorbția apei și protejează cultura de boli și condiții meteorologice nefavorabile. De asemenea, îmbunătățește rezistența plantelor împotriva adromicozei.

Magneziu (Mg) crește numărul de frunze și activitatea fotosintetică a plantelor.

De la apariția pătratelor până la începutul înfloririi

Faza de reproducere începe odată cu apariția primilor muguri florali (pătrați) la mijlocul lunii iunie și este una dintre cele mai cruciale etape, deoarece cultura atât intră în stadiul de reproducere, cât și continuă cu creșterea vegetativă în același timp. Plantele produc ramuri noi și își cresc rădăcinile într-un ritm maxim, iar cultura acoperă întregul câmp, atât deasupra, cât și sub suprafața solului.

Scopul este de a avea cea mai bună creștere vegetativă posibilă în echilibru cu fructificarea, astfel încât acestea să nu concureze între ele, ducând la umbrirea excesivă a frunzelor inferioare, înflorirea întârziată, vărsarea pătratului/flori și vărsarea capsulelor mai târziu.

În această perioadă, plantele sunt extrem de sensibile la lipsa apei, temperaturile extreme, lipsa luminii și nutrienții insuficienti, în special Azot, potasiu, bor si Zincul.

Cerințele în Potasiul în acest timp trebuie acoperite de fertilizare de bază, în timp ce cerințele în Azotul prin fertilizarea superioară înainte de înflorire.

Oligoelemente, Borul si Zincul, care sunt esențiale culturilor, trebuie alimentate fie prin îngrășământ de bază, fie prin îngrășământ superior cu îngrășăminte cu azot care le conțin, fie prin aplicare între frunze în timpul formării pătratelor.

Azot (Ν) crește producția de ramuri și flori înflorite și stimulează creșterea părților florilor.

Fosfor (P) contribuie la intrarea culturii în timp în faza de reproducere și la formarea organelor florale.

Potasiu (Κ) crește producția de pătrate și flori și activitatea fotosintetică a frunzelor. Reduce cut-off-ul organelor de reproducere, echilibrează efectele adverse ale oricăror Azotul surplus și reglează echilibrul hidric al plantei.

Borul (B) si Zincul (Zn) cresc producția și fertilitatea de polen, îmbunătățesc înflorirea și întărirea fructelor, participă la dezvoltarea timpurie a capsulelor și reduc eliminarea acestora din urmă.

De la întărirea fructelor până la maturarea bolului

Înflorirea productivă începe la trei săptămâni după apariția pătratelor (începutul lunii iulie) și durează șase săptămâni (mijlocul lunii august). În stadiile incipiente ale înfloririi, întărirea fructelor este ridicată; se reduce treptat după a 4-a săptămână.

Bolile se dezvoltă rapid și ajung la dimensiunea lor finală la trei săptămâni după întărirea fructelor, în timp ce durează încă patru săptămâni pentru ca acestea să se maturizeze și să se deschidă.

Fibrele apar imediat după întărirea fructelor. Mai întâi (15-25 de zile) cresc în lungime, în timp ce cresc în lățime în timpul maturizării bolului.

În acest timp, cerințele plantelor în nutrienți, apă și carbohidrați sunt maximizate pentru a acoperi nevoile de creștere a capsulei, formarea semințelor și creșterea fibrelor.

Orice deficiențe în Azotul si Potasiul, combinate cu condițiile meteorologice nefavorabile și bolile, duc la vărsarea pătratelor și a bolilor, a semințelor și a bolilor de greutate mai mică și a fibrelor de calitate inferioară.

Azot (Ν) mărește numărul și greutatea bolurilor care rămân pe plantă, greutatea semințelor și raportul și lungimea fibrelor.

Phosphoru (P) duce la o maturare mai devreme și crește greutatea capsulelor și semințelor, precum și diametrul și rezistența fibrelor.

Potasiul (K) mărește lungimea și lățimea fibrelor, precum și greutatea și conținutul de ulei al semințelor.

Scopul este de a acoperi nevoile plantei în nutrienți care sunt necesari pentru stabilirea sa puternică, formarea unui sistem radicular bogat și o creștere vegetativă timpurie și robustă.

Fără fertilizare de bază, absorbția nutrienților este insuficientă în stadiile incipiente, din cauza temperaturilor scăzute și a creșterii limitate a rădăcinilor. Plantele prezintă deficiențe și rezultatul este pierderea de produse care nu poate fi contrabalansată prin fertilizare ulterioară sau alte practici de cultivare.

Aplicarea liniară în timpul însămânțării facilitează absorbția de nutrienți, în special de Fosforul si Potasiul, care sunt disponibile încet în sol.

Dozaj:

  • ● 1/2 of Azot (Ν)
  • ● cantitatea totala de Fosfor (P)
  • ● cantitatea totala de Potasiu (K)

The Azotul furnizat prin fertilizare de bază trebuie să fie în formă amoniacală, astfel încât să rămână ușor disponibil plantelor pe toată perioada de la încolțire până la înflorire.

Se recomandă utilizarea îngrășămintelor complexe multi-nutrienți cu tehnologie nanopolimer (Ωmega fert) sau a îngrășămintelor complexe stabilizate (NutrActive). Îmbogățite cu oligoelemente de bor și zinc, aceste îngrășăminte oferă cu succes culturilor nutriție integrală, minimizează pierderile și asigură o creștere robustă a sistemului radicular și a vegetației.

Fertilizarea bumbacului
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj (kg/ha)

NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B
NutrActive vital 19-9-9 (+19) +0,3Zn
NutrActive leader 15-15-15 (+15)
NutrActive FerroZinc 11-22-22 (+10) +0,2Fe +0,2Zn
Ωmega fert 20-10-5 (+21)
Ωmega fert 14-22-7 (+20) +0,1B +0,1Zn
Ωmega fert 14-14-14 (+23)
Nutrifert standard 20-10-10 (+15)
Nutrifert kali-phos 9-22-22 (+10)

Fertilizarea de baza

400 – 600 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

 

Obiectivul este de a acoperi nevoile plantei in nutrienti necesari cresterii vegetative in timpul verii, infloririi si a cresterii fructelor, precum si dezvoltariii inflorescentelor.

Aplicarea timpurie, inainte de aparitia mugurilor este favorabila intrarii in timp util a plantelor in faza de reproducere si este esential pentru culturile din climatul Greciei, unde aceasta planta are un ciclu de crestere limitat.

Dozaj:

  • ● 1/2 of Azot (Ν)

Azotul amoniacal sporeste procesul de inflorire si reduce caderea mugurilor, florilor si fructelor, cauza fiind concurenta dintre cresterea vegetativa si cea a fructelor.

Se recomandă îngrășăminte cu azot cu tehnologie nanopolimer (Ωmega 26N) sau cu azot amoniacal stabilizat (NutrActive). Acestea reduc pierderile de azot din sol și asigură aprovizionarea adecvată a culturilor până la etapele finale de umplere a bolului. În cazul aplicării azotului prin sistemul de irigare, se recomandă fie utilizarea Nitratului de Sulfat de Amoniu (ASN) solubil în apă (Ωmega 26N solub – Fertammon 26 solub) care asigură nutriția lină a plantelor cu Azot și Sulf, fie aplicarea de Nitrat de Amoniu solubil în apă (Nutrammon solub) care asigură culturilor un
raport echilibrat de Azot Amoniacal și Nitric.

 
Fertilizarea bumbacului
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj (kg/ha)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
Nutrammon solub 34,5-0-0

Fertilizarea la suprafata

300 – 400 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Tip Fertilizarea de baza Fertilizarea la suprafata
Bumbac

NutrActive
Ωmega fert
Nutrifert

NutrActive
Fertammon
Nutrammon

Îngrășăminte de bază

  • NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B NutrActive vital 19-9-9 (+19) +0,3Zn
  • NutrActive leader 15-15-15 (+15)
  • NutrActive FerroZinc 11-22-22 (+10) +0,2Fe +0,2Zn
  • Ωmega fert 20-10-5 (+21)
  • Ωmega fert 14-22-7 (+20) +0,1B +0,1Zn
  • Ωmega fert 14-14-14 (+23)
  • Nutrifert standard 20-10-10 (+15)
  • Nutrifert kali-phos 9-22-22 (+10)
NutrActive borNutrActive borNutrActive bor

Ingrasaminte de suprafata

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
  • Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
  • Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
  • Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
  • Nutrammon solub 34,5-0-0
NutrActive bor NutrActive bor NutrActive bor

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Nutriție extinsă din bumbac cu azot cu eliberare lentă.
  • ● Nutritia integrala in functie de nevoile culturilor in fiecare etapa de dezvoltare
  • ● Inflorirea si recolta crescute prin aprovizionarea plantelor cu ambele forme de azot
  • ● Reducerea la minimum a pierderilor prin lixiviere si vaporizare
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului, de pana la 90% pentru nutritia culturilor in toate tipurile de sol
  • ● Imbogatire suplimentara cu sulf pentru o mai buna folosire a azotului si a fosforului
  • ● Nutriția garantată a culturilor în toate tipurile de sol.

(De bază – Fertilizare cu îmbrăcăminte)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru bumbac plantelor.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către plante, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru plantele din perioade de mare cerere.
  • ● Aprovizionarea imediată și pe termen lung cu Azot, adaptată nevoilor culturii.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al plantelor, in conditii de umiditate scazuta a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea Azotului, Fosforului și Oligoelementelor.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.

Bumbacul este o plantă foarte adaptabilă și poate fi cultivată într-o mare varietate de soluri. Recolte mari se obțin în soluri profunde, fertile, cu compoziție mecanică medie, cu drenaj adecvat și capacitate bună de umiditate.

În solurile ușoare, necesită o fertilizare sporită. Solurile grele rețin apa, care sufocă și provoacă boli sistemului radicular și, prin urmare, este nepotrivită pentru cultivare.

Bumbacul este destul de tolerant la salinitatea solului. În ceea ce privește aciditatea, crește într-un interval larg de pH, de la 5,5 la 8,0, ideal în intervalul 6,8-7,3.

Este o plantă cu climă caldă, care necesită temperaturi ridicate în timpul creșterii și fructificării. In timpul semanatului, temperatura ideala a solului pentru incoltirea adecvata in camp este de 13oC, in timp ce temperatura atmosferica ideala pentru crestere rapida si recolte mari este de 32oC-34oC.

În ciuda faptului că bumbacul este un tip de cultură care nu epuizează în mod deosebit solul, are cerințe mari în nutrienți pentru a crește cu succes și a produce randamente mari. Deși o parte din nutrienții adăugați revin în sol prin integrarea tulpinilor și a reziduurilor, cerințele bumbacului pentru o creștere vegetativă timpurie și rapidă și ciclul său limitat de cultivare în condițiile climatice ale Greciei fac din fertilizarea adecvată și direcționată un factor cheie în ceea ce privește randamentele și caracteristicile calitative ale producției:

Unitati de fertilizare (kg/ha)
Tip (N) (P2O5) (K2O)
Bumbac 150 – 180 60 – 80 90 – 120

De la încolțire la pătrate

Temperatura adecvată și umiditatea adecvată în sol sunt condiții necesare pentru o creștere uniformă a semințelor.

De la încolțire până la al 5-lea nod, în principal rădăcinile cresc, în timp ce creșterea vegetativă rămâne limitată. După nodul 5, pe măsură ce temperaturile cresc, creșterea vegetativă este accelerată, cu apariția ramurilor vegetative și apoi fructifere pe care se vor forma pătratele, florile și bolurile.

În această etapă, este esențial să se fi realizat următoarele: stabilirea puternică a culturilor în sol, dezvoltarea – atât în ​​profunzime, cât și în volum – a sistemului radicular, și formarea plantelor cu o suprafață bogată de frunze, toate care ar trebui să contribuie la creșterea înfloririi, la întărirea puternică a fructelor și la creșterea capsului în etapele ulterioare.

Fertilizarea de bază este crucială pentru randamentul culturilor, deoarece asigură cantitățile necesare de azot (Ν), fosfor (Ρ) și potasiu (Κ) pentru creșterea timpurie a plantelor.

Fără fertilizare de bază, culturile prezintă deficiențe și intră în stadiul de reproducere fără să fi realizat creșterea vegetativă necesară. Acest lucru duce la o pierdere de produse care nu poate fi contrabalansată prin fertilizare ulterioară sau alte practici de cultivare.

Azot (Ν) stimulează creșterea vegetativă, îmbunătățește fotosinteza și crește înălțimea plantelor și numărul de ramuri, frunze și pătrate.

Fosfor (P) stimulează creșterea sistemului radicular și așezarea puternică a plantei în sol și contribuie la dezvoltarea meristemelor pe care vor crește ramurile, frunzele și pătratele.

Potasiu (Κ) stimulează creșterea rădăcinilor și a frunzelor, îmbunătățește fotosinteza, îmbunătățește absorbția apei și protejează cultura de boli și condiții meteorologice nefavorabile. De asemenea, îmbunătățește rezistența plantelor împotriva adromicozei.

Magneziu (Mg) crește numărul de frunze și activitatea fotosintetică a plantelor.

De la apariția pătratelor până la începutul înfloririi

Faza de reproducere începe odată cu apariția primilor muguri florali (pătrați) la mijlocul lunii iunie și este una dintre cele mai cruciale etape, deoarece cultura atât intră în stadiul de reproducere, cât și continuă cu creșterea vegetativă în același timp. Plantele produc ramuri noi și își cresc rădăcinile într-un ritm maxim, iar cultura acoperă întregul câmp, atât deasupra, cât și sub suprafața solului.

Scopul este de a avea cea mai bună creștere vegetativă posibilă în echilibru cu fructificarea, astfel încât acestea să nu concureze între ele, ducând la umbrirea excesivă a frunzelor inferioare, înflorirea întârziată, vărsarea pătratului/flori și vărsarea capsulelor mai târziu.

În această perioadă, plantele sunt extrem de sensibile la lipsa apei, temperaturile extreme, lipsa luminii și nutrienții insuficienti, în special Azot, potasiu, bor si Zincul.

Cerințele în Potasiul în acest timp trebuie acoperite de fertilizare de bază, în timp ce cerințele în Azotul prin fertilizarea superioară înainte de înflorire.

Oligoelemente, Borul si Zincul, care sunt esențiale culturilor, trebuie alimentate fie prin îngrășământ de bază, fie prin îngrășământ superior cu îngrășăminte cu azot care le conțin, fie prin aplicare între frunze în timpul formării pătratelor.

Azot (Ν) crește producția de ramuri și flori înflorite și stimulează creșterea părților florilor.

Fosfor (P) contribuie la intrarea culturii în timp în faza de reproducere și la formarea organelor florale.

Potasiu (Κ) crește producția de pătrate și flori și activitatea fotosintetică a frunzelor. Reduce cut-off-ul organelor de reproducere, echilibrează efectele adverse ale oricăror Azotul surplus și reglează echilibrul hidric al plantei.

Borul (B) si Zincul (Zn) cresc producția și fertilitatea de polen, îmbunătățesc înflorirea și întărirea fructelor, participă la dezvoltarea timpurie a capsulelor și reduc eliminarea acestora din urmă.

De la întărirea fructelor până la maturarea bolului

Înflorirea productivă începe la trei săptămâni după apariția pătratelor (începutul lunii iulie) și durează șase săptămâni (mijlocul lunii august). În stadiile incipiente ale înfloririi, întărirea fructelor este ridicată; se reduce treptat după a 4-a săptămână.

Bolile se dezvoltă rapid și ajung la dimensiunea lor finală la trei săptămâni după întărirea fructelor, în timp ce durează încă patru săptămâni pentru ca acestea să se maturizeze și să se deschidă.

Fibrele apar imediat după întărirea fructelor. Mai întâi (15-25 de zile) cresc în lungime, în timp ce cresc în lățime în timpul maturizării bolului.

În acest timp, cerințele plantelor în nutrienți, apă și carbohidrați sunt maximizate pentru a acoperi nevoile de creștere a capsulei, formarea semințelor și creșterea fibrelor.

Orice deficiențe în Azotul si Potasiul, combinate cu condițiile meteorologice nefavorabile și bolile, duc la vărsarea pătratelor și a bolilor, a semințelor și a bolilor de greutate mai mică și a fibrelor de calitate inferioară.

Azot (Ν) mărește numărul și greutatea bolurilor care rămân pe plantă, greutatea semințelor și raportul și lungimea fibrelor.

Phosphoru (P) duce la o maturare mai devreme și crește greutatea capsulelor și semințelor, precum și diametrul și rezistența fibrelor.

Potasiul (K) mărește lungimea și lățimea fibrelor, precum și greutatea și conținutul de ulei al semințelor.

Scopul este de a acoperi nevoile plantei în nutrienți care sunt necesari pentru stabilirea sa puternică, formarea unui sistem radicular bogat și o creștere vegetativă timpurie și robustă.

Fără fertilizare de bază, absorbția nutrienților este insuficientă în stadiile incipiente, din cauza temperaturilor scăzute și a creșterii limitate a rădăcinilor. Plantele prezintă deficiențe și rezultatul este pierderea de produse care nu poate fi contrabalansată prin fertilizare ulterioară sau alte practici de cultivare.

Aplicarea liniară în timpul însămânțării facilitează absorbția de nutrienți, în special de Fosforul si Potasiul, care sunt disponibile încet în sol.

Dozaj:

  • ● 1/2 of Azot (Ν)
  • ● cantitatea totala de Fosfor (P)
  • ● cantitatea totala de Potasiu (K)

The Azotul furnizat prin fertilizare de bază trebuie să fie în formă amoniacală, astfel încât să rămână ușor disponibil plantelor pe toată perioada de la încolțire până la înflorire.

Se recomandă utilizarea îngrășămintelor complexe multi-nutrienți cu tehnologie nanopolimer (Ωmega fert) sau a îngrășămintelor complexe stabilizate (NutrActive). Îmbogățite cu oligoelemente de bor și zinc, aceste îngrășăminte oferă cu succes culturilor nutriție integrală, minimizează pierderile și asigură o creștere robustă a sistemului radicular și a vegetației.

Fertilizarea bumbacului
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj (kg/ha)

NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B
NutrActive vital 19-9-9 (+19) +0,3Zn
NutrActive leader 15-15-15 (+15)
NutrActive FerroZinc 11-22-22 (+10) +0,2Fe +0,2Zn
Ωmega fert 20-10-5 (+21)
Ωmega fert 14-22-7 (+20) +0,1B +0,1Zn
Ωmega fert 14-14-14 (+23)
Nutrifert standard 20-10-10 (+15)
Nutrifert kali-phos 9-22-22 (+10)

Fertilizarea de baza

400 – 600 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

 

Obiectivul este de a acoperi nevoile plantei in nutrienti necesari cresterii vegetative in timpul verii, infloririi si a cresterii fructelor, precum si dezvoltariii inflorescentelor.

Aplicarea timpurie, inainte de aparitia mugurilor este favorabila intrarii in timp util a plantelor in faza de reproducere si este esential pentru culturile din climatul Greciei, unde aceasta planta are un ciclu de crestere limitat.

Dozaj:

  • ● 1/2 of Azot (Ν)

Azotul amoniacal sporeste procesul de inflorire si reduce caderea mugurilor, florilor si fructelor, cauza fiind concurenta dintre cresterea vegetativa si cea a fructelor.

Se recomandă îngrășăminte cu azot cu tehnologie nanopolimer (Ωmega 26N) sau cu azot amoniacal stabilizat (NutrActive). Acestea reduc pierderile de azot din sol și asigură aprovizionarea adecvată a culturilor până la etapele finale de umplere a bolului. În cazul aplicării azotului prin sistemul de irigare, se recomandă fie utilizarea Nitratului de Sulfat de Amoniu (ASN) solubil în apă (Ωmega 26N solub – Fertammon 26 solub) care asigură nutriția lină a plantelor cu Azot și Sulf, fie aplicarea de Nitrat de Amoniu solubil în apă (Nutrammon solub) care asigură culturilor un
raport echilibrat de Azot Amoniacal și Nitric.

 
Fertilizarea bumbacului
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj (kg/ha)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
Nutrammon solub 34,5-0-0

Fertilizarea la suprafata

300 – 400 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Tip Fertilizarea de baza Fertilizarea la suprafata
Bumbac

NutrActive
Ωmega fert
Nutrifert

NutrActive
Fertammon
Nutrammon

Îngrășăminte de bază

  • NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B NutrActive vital 19-9-9 (+19) +0,3Zn
  • NutrActive leader 15-15-15 (+15)
  • NutrActive FerroZinc 11-22-22 (+10) +0,2Fe +0,2Zn
  • Ωmega fert 20-10-5 (+21)
  • Ωmega fert 14-22-7 (+20) +0,1B +0,1Zn
  • Ωmega fert 14-14-14 (+23)
  • Nutrifert standard 20-10-10 (+15)
  • Nutrifert kali-phos 9-22-22 (+10)
NutrActive borNutrActive borNutrActive bor

Ingrasaminte de suprafata

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
  • Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
  • Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
  • Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
  • Nutrammon solub 34,5-0-0
NutrActive bor NutrActive bor NutrActive bor

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Nutriție extinsă din bumbac cu azot cu eliberare lentă.
  • ● Nutritia integrala in functie de nevoile culturilor in fiecare etapa de dezvoltare
  • ● Inflorirea si recolta crescute prin aprovizionarea plantelor cu ambele forme de azot
  • ● Reducerea la minimum a pierderilor prin lixiviere si vaporizare
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului, de pana la 90% pentru nutritia culturilor in toate tipurile de sol
  • ● Imbogatire suplimentara cu sulf pentru o mai buna folosire a azotului si a fosforului
  • ● Nutriția garantată a culturilor în toate tipurile de sol.

(De bază – Fertilizare cu îmbrăcăminte)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru bumbac plantelor.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către plante, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru plantele din perioade de mare cerere.
  • ● Aprovizionarea imediată și pe termen lung cu Azot, adaptată nevoilor culturii.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al plantelor, in conditii de umiditate scazuta a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea Azotului, Fosforului și Oligoelementelor.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.