Măsline
ghid de fertilizare

Ghid de fertilizare a măslinelor

Măslinii constituie cea mai importantă cultură a țării noastre încă din antichitate. Este indisolubil legată de creșterea și prosperitatea economică a regiunii elene și ocupă un loc aparte în cultura greacă, ca simbol al cunoașterii, înțelepciunii, abundenței, păcii, sănătății, forței și frumuseții.

Astăzi, măslinii acoperă 15% din suprafața totală cultivată și domină printre culturile arboricole, ocupând 77% din suprafața arborilor.

Adaptarea sa excelentă la clima temperată mediteraneană, în combinație cu experiența acumulată a producătorilor noștri, fac din Grecia a treia țară producătoare de măsline din lume, în timp ce caracteristicile calitative unice ale soiurilor grecești plasează Grecia pe locul 1 la nivel mondial în producție. de ulei de măsline extravirgin.

Măslinul crește și rodește într-o mare varietate de tipuri de sol, chiar și cu fertilitate scăzută. Cel mai productiv este însă în terenuri lutoase, nisipoase, de compoziție medie, care păstrează suficientă umiditate și permit o mai bună exploatare a umidității teritoriale și a elementelor nutritive.

Pentru realizarea unei producții satisfăcătoare în terenuri cu nisip ușor și pietriș sunt necesare irigații suplimentare de suprafață în lunile de vară și în perioada de întărire a măslinelor (august – septembrie).

Solurile grele care rețin apă sunt inadecvate pentru cultivarea măslinelor, deoarece măslinii suferă de putrezire a rădăcinilor, producția lor este scăzută și caracteristicile calitative ale uleiului de măsline produs sunt subminate.

În ceea ce privește caracteristicile chimice ale solului, măslinul crește mai bine pe terenuri neutre sau ușor alcaline (pH 7-8), dar poate rezista și pe terenuri ușor acide. La valori ale pH-ului mai mici de 5 și peste 8,5 creșterea și producția culturii sunt scăzute.

Măslinul are un sistem radical abundent care utilizează umiditatea teritorială într-o manieră excelentă. Frunzele sale sunt piele cu tegument gros ceros, puf dens și stomatele mici înfundate în partea inferioară. Ele limitează transpirația, scad pierderile de apă și cresc rezistența plantei la condițiile uscate, comparativ cu alte culturi arboricole.

În ciuda rezistenței măslinului în timpul secetei, apa este principalul factor restrictiv al producției de măsline, mai precis:

  • ● în regiunile cu niveluri anuale scăzute de precipitații (ploi) (< 400mm)
  • ● în regiunile cu iarnă umedă dar vară uscată
  • ● în terenuri uşor nisipoase şi pietrişoase
  • ● în măsline de masă

Măslinii prezintă etape distincte în timpul ciclului vegetativ anual, în care cerințele lor în apă sunt maximizate, iar suficiența umidității teritoriale exercită un efect decisiv asupra cantității și calității producției finale:

  • ● Etapa de diferențiere a mugurilor florali (februarie – martie) – ploi de iarnă
  • ● Etapa premergătoare înfloririi (aprilie – mai) – ploi de iarnă/irigare în caz de iarnă aridă
  • ● Etapa de la întărirea fructelor până la întărirea miezului (mai – iunie) – irigare
  • ● Etapa de producere a uleiului de măsline (august – septembrie) – irigare

Un program rațional de fertilizare ar trebui să înlocuiască elementele nutritive care sunt îndepărtate din sol prin colectarea măslinelor și tăierea anuală a pomilor și, în același timp, să asigure unitățile de fertilizare esențiale pentru vegetația și înflorirea anuală a pomilor.

Cantitățile de elemente nutritive care sunt îndepărtate din pom în fiecare an din cauza defolierii, tăierii și colectării măslinelor sunt prezentate în următorul tabel:

Elemente care sunt îndepărtate pentru producție:Nitrogen (Kg)Phosphorus (Kg)Potassium (Kg)
100 kg măsline0,90,21
50 kg cherestea0,40,150,2
50 kg frunze0,50,120,3

Aprovizionarea armonioasă a pomilor cu elementele de mai sus, în cantitate și proporție corespunzătoare și în toate etapele critice ale dezvoltării lor, asigură echilibrul nutritiv culturii, recolte sporite și calitate înaltă a produsului.

 

Azotul este cel mai important și de neînlocuit element nutritiv pentru creșterea vegetativă și fructificarea plantației de măslini.

  • ● favorizează vegetația, care este esențială pentru formarea organelor de reproducere și creșterea fructelor.
  • ● creste numarul de boboci florali care vor da inflorescență
  • ● favorizeaza formarea florilor perfecte, crescand astfel fertilizarea si intarirea fructelor
  • ● crește numărul și greutatea fructelor, crescând astfel randamentul
  • ● în combinație cu tăierea rațională și irigarea, scade transportul alternativ al măslinilor

Măslinii absorb cantități mari de azot din sol pe tot parcursul anului, totuși sunt deosebit de pretențioși și exprimă o adevărată „foame” pentru acest element în faze specifice ale ciclului lor vegetativ și reproductiv anual.

  • ● în perioada de diferențiere morfologică a mugurilor florali (feb. – martie)
  • ● în perioada de înflorire – curăţarea fructelor (apr. – mai)
  • ● în perioada de întărire a miezului (jun. – iul.)

Aprovizionarea suficientă cu Azot a plantației de măslini, în etapele descrise mai sus, exercită un efect decisiv asupra cantității și calității produsului final.

Phosphorus is a component of important tree enzymes and proteins. It is directly or indirectly involved in a series of metabolic processes, and more specifically in those related to reproduction and energy transport. High concentrations of phosphorus are found in the young developing tissues.

Din punct de vedere funcțional:

  • ● Furnizează arborelui energia necesară pentru toate activitățile sale.
  • ● Contribuie la formarea rădăcinilor și a lemnului.
  • ● Contribuie la fixarea fructelor, la reținerea puternică a acestora și la precocitatea producției.

Deși în majoritatea teritoriilor grecești nu constituie un factor restrictiv pentru creșterea măslinilor, administrarea de fosfor la plantațiile de măslini irigate care sunt tratate cu fertilizări bogate în azot și la soiurile de măslin de masă, constituie un factor critic pentru mărimea, greutatea, precocitatea și calitatea. caracteristicile fructului. În plantaţiile de măslini pluviale şi mai precis în solul bogat în carbonat de calciu (CaCO3) trebuie administrat se acordă la intervale regulate de timp, astfel încât să se menţină nivelurile ridicate de fertilitate a solului.

Potasiul, asemănător cu azotul, constituie un element de neînlocuit pentru măslini. Prezintă mobilitate ridicată în țesuturi și structuri subcelulare și participă la o multitudine de funcții fiziologice. Este implicat în activarea multor enzime, în producerea și transportul produselor de fotosinteză, în absorbția și utilizarea apei și în echilibrul hidric al copacului. Ca rezultat al funcției sale multidimensionale, suficiența sa în măslin:

  • ● Mărește dimensiunea și greutatea fructelor
  • ● Creste continutul de ulei al fructelor
  • ● Îmbunătățește caracteristicile calitative ale uleiului
  • ● Crește rezistența copacilor la secetă, îngheț și atacurile inamicilor și bolilor

Măslinul are nevoi anuale ridicate de potasiu, în special în perioada de creștere și maturare a fructelor, când mai mult de 60% din potasiul disponibil migrează către fructe.

La soiurile producătoare de ulei este esențial să se administreze potasiu în cantități egale cu cea de azot, mai ales în anul în care se preconizează creșterea producției de fructe, astfel încât să fie evitată producția de fructe mici, să crească producția de ulei și epuizarea nutritivă a arborii care duce la rulment alternativ este redus.

In table cultivars, the annual administration of Potassium is imposed, in order to achieve satisfactory production and improvement of the fruit’s qualitative characteristics.

Borul este cel mai important oligoelement pentru măslini și cel mai esențial pentru formarea florilor și desfășurarea lină a proceselor de fertilizare și întărire a fructelor. Participă la transportul carbohidraților în interiorul pomului, la sinteza hormonilor vegetali, la creșterea țesuturilor tinere, la producția și germinația de polen și la creșterea fructelor. Deficiența de bor constituie cea mai frecventă deficiență de nutrienți a măslinilor și afectează direct fertilitatea plantației de măslini, scăzând astfel dramatic producția.

Administrarea borului sub formă de borax (250-400g. arbore), sau prin folosirea de îngrășăminte complexe care conțin Bor, este considerată esențială în fertilizarea de bază a măslinilor, atât în ​​acidul umed, cât și în solul calcaros.

Pulverizările foliare cu bor în timpul formării vegetației noi și la începutul înfloririi au, de asemenea, un rezultat pozitiv.

Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών

Suficiența elementului nutritiv, în special azot, potasiu, bor și umiditatea teritorială în această etapă:

  • ● creează surplus de carbohidrați și îmbunătățește diferențierea bobocilor florali
  • ● accelerează inițierea unei noi vegetații care este esențială pentru formarea organelor de reproducere și creșterea fructelor mai târziu
  • ● Crește formarea lăstarilor anuali care sunt esențiali pentru producția de fructe de anul viitor

 Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite prin aplicarea la timp a fertilizării de bază în timpul iernii (decembrie – februarie)

Άνθιση - Καρπόδεση

Cerințele arborilor în elemente nutritive și mai precis în azot, fosfor și bor sunt crescute:

  • ● Suficiența de azot în această etapă favorizează formarea modelării florilor perfecte și crește întărirea fructelor.
  • ● Borul crește germinarea polenului și receptivitatea stigmatului, crescând astfel fertilizarea și întărirea fructelor.
  • ● Fosforul furnizează energia necesară pentru înflorire, întărirea fructelor și creșterea inițială a fructelor, crescând astfel numărul de fructe pe inflorescență.

 Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite de fertilizarea de bază a iernii (decembrie – februarie), pe lângă pulverizările foliare cu Azot și Bor care intensifică procesele de înflorire și de pozare a fructelor.

Ταχεία ανάπτυξη του καρπού – σκλήρυνση πυρήνα

La finalizarea prizei fructelor, începe creșterea miezului fructelor, iar cerințele pomilor în Azot și apă și progresiv toate elementele nutritive sunt crescute, pentru a ajunge la punctul culminant până la întărirea miezului.

  • ● Cantități mari de Azot, Potasiu și Fosfor migrează de la frunze la fruct pentru a acoperi cerințele crescute ale diviziunilor celulare.
  • ● Suficiența nutritivă în această etapă exercită un efect decisiv asupra mărimii finale a producției de fructe și ulei.

 În plantațiile de măslini irigate, cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite cu aplicarea la suprafață a unui îngrășământ azot în luna iunie.

Βραδεία ανάπτυξη της σάρκας – έναρξη ελαιογένεσης

După întărirea miezului, pulpa începe să crească, iar acumularea de ulei de măsline în fruct se observă progresiv (din august). În această etapă, necesarul arborilor de elemente nutritive, și mai precis de azot și potasiu, este crescut.

  • ● Suficiența de azot crește dimensiunea și greutatea fructelor. Excesul de azot în această perioadă poate scădea producția de ulei și poate întârzia maturarea.
  • ● Potasiul crește conținutul de ulei al fructului și sporește caracteristicile calitative la soiurile de masă.
  • ● Fosforul determină precocitatea maturizării, crește greutatea și îmbunătățește colorarea soiurilor de masă.

 La masă și la soiul uleios, în anul de creștere a producției, cerințele acestei perioade sunt satisfăcute prin aplicarea fertilizării cu azot-potasiu.

În perioada de iarnă decembrie – februarie

Se urmărește satisfacerea nevoilor de bază în elemente nutritive esențiale pentru creșterea vegetației, diferențierea mugurilor florali, procesele de înflorire și de pozare.

  • ● In plantatiile de maslini pluviale se administreaza intreaga cantitate de ingrasamant intr-o singura doza,
    cu fertilizarea de baza.
  • ● În plantaţiile de măslini irigate şi în plantaţiile de măslini de masă se administrează 2/3 din cantitatea totală de Azot şi Potasiu şi întreaga cantitate de Fosfor cu fertilizarea de bază.

Se preferă utilizarea îngrășămintelor cu conținut ridicat de azot amoniacal (Ωmega fert & Complefert) sau azot amoniacal stabilizat (NutrActive), datorită ratei lente de absorbție a pomilor și evitării pierderilor de azot din cauza leșierii.

Fertilizarea măslinelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDosage (kg/tree)

NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
NutrActive οlivera 18-6-14 (+12) +2MgO +0,3B
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
Ωmega fert 18-8-14 (+14) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 20-10-5 (+21)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Nutrifert olistar 19-6-15 (+7) +2MgO +0,5B
Opera NPK Mycofert 16-6-10 (+16) +2MgO +5CaO +0,2B

Basic
fertilization

3 – 5 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Înainte de întărirea miezului (iunie)

În plantațiile de măslini irigate pentru reducerea pierderii fructelor, pentru creșterea fructelor și dezvoltarea unei vegetații suficiente pentru producția de fructe de anul viitor, se aplică fertilizare cu azot de suprafață (restul de 1/3 din Azotul necesar) și irigare, imediat după finalizarea rodirii. (Iunie).

Fertilizers with nanopolymer technology (Ωmega 26N) or slow-release Νitrogen fertilizers (NutrActive) are preferred because they satisfy the needs of the culture until the beginning of maturation and do not invoke competition between vegetation – fruit setting that can lead to fruit shedding.

Îngrășămintele precum azotat de sulfat de amoniu sau îngrășămintele cu azot de realizare lentă sunt preferate, deoarece:

  • ● satisfac nevoile culturii până la începutul maturizării
  • ● nu invocă competiția între vegetație – întărire a fructelor care poate duce la năruirea fructelor

La începutul creșterii cărnii – producția de ulei (august)

La soiurile de masă unde se urmărește creșterea caracteristicilor calitative, dar și la soiurile producătoare de ulei în anul de creștere a producției, se recomandă o a doua aplicare a fertilizării cu Azot – Potasiu la începutul creșterii pulpei (august), pe lângă fertilizarea cu Azot. din iunie.

 
 
Fertilizarea măslinelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDosage (kg/tree)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5FeSO 4 +0,5Zn

June

1 – 2 kg

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+20) +2MgO +TE

Jul. – August

1 – 2 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Alimentarea prelungita al marului cu eliberare lenta a azotului
  • ● Alimentatia completa, in conformitate cu cerintele culturii in fiecare stadiu de dezvoltare
  • ● Increased flowering and fruit setting due to supplying the trees with both forms of Nitrogen.
  • ● Pierderi reduse ca urmare a lixivizarii si evaporarii
  • ● O absorbtie imbunatatita a apei si a nutrientilor
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului,de pana la 90%, pentru nutrita culturii in toate tipurile de sol
  • ● Flexibilitate în timpul de aplicare și aprovizionare garantată cu azot în orice condiții meteorologice.

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Complet în elemente primare (Ν, Ρ, Κ,) și secundare (S, Mg), precum și oligoelemente (Β, Ζn), acestea oferă o nutriție completă măslinului, cu toți nutrienții necesari.
  • ● Forme complet asimilabile ale nutrientilor si intr-un raport specializat, adaptate nevoilor maslinului
  • ● Continut ridicat de azot amoniacal, pentru o nutritie prelungita si indeplinirea cerintelor culturii
  • ● Potasiu sub forma de sulfat de potasiu pentru un randament ridicat si calitate superioara
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului,de pana la 90%, pentru nutrita culturii in toate tipurile de sol
  • ● Nutriție suplimentară cu sulf pentru o mai bună utilizare a azotului și a oligoelementelor.

(De bază – Fertilizare cu îmbrăcăminte)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru măsline.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a Fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către arbori, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru arbori în perioadele de mare cerere.
  • ● Aprovizionare imediată și pe termen lung cu Azot, adaptat nevoilor măslinei.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al arborilor, în condiții de umiditate scăzută a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea Azotului, Fosforului și Oligoelementelor.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.

Măslinii constituie cea mai importantă cultură a țării noastre încă din antichitate. Este indisolubil legată de creșterea și prosperitatea economică a regiunii elene și ocupă un loc aparte în cultura greacă, ca simbol al cunoașterii, înțelepciunii, abundenței, păcii, sănătății, forței și frumuseții.

Astăzi, măslinii acoperă 15% din suprafața totală cultivată și domină printre culturile arboricole, ocupând 77% din suprafața arborilor.

Adaptarea sa excelentă la clima temperată mediteraneană, în combinație cu experiența acumulată a producătorilor noștri, fac din Grecia a treia țară producătoare de măsline din lume, în timp ce caracteristicile calitative unice ale soiurilor grecești plasează Grecia pe locul 1 la nivel mondial în producție. de ulei de măsline extravirgin.

Măslinul crește și rodește într-o mare varietate de tipuri de sol, chiar și cu fertilitate scăzută. Cel mai productiv este însă în terenuri lutoase, nisipoase, de compoziție medie, care păstrează suficientă umiditate și permit o mai bună exploatare a umidității teritoriale și a elementelor nutritive.

Pentru realizarea unei producții satisfăcătoare în terenuri cu nisip ușor și pietriș sunt necesare irigații suplimentare de suprafață în lunile de vară și în perioada de întărire a măslinelor (august – septembrie).

Solurile grele care rețin apă sunt inadecvate pentru cultivarea măslinelor, deoarece măslinii suferă de putrezire a rădăcinilor, producția lor este scăzută și caracteristicile calitative ale uleiului de măsline produs sunt subminate.

În ceea ce privește caracteristicile chimice ale solului, măslinul crește mai bine pe terenuri neutre sau ușor alcaline (pH 7-8), dar poate rezista și pe terenuri ușor acide. La valori ale pH-ului mai mici de 5 și peste 8,5 creșterea și producția culturii sunt scăzute.

Măslinul are un sistem radical abundent care utilizează umiditatea teritorială într-o manieră excelentă. Frunzele sale sunt piele cu tegument gros ceros, puf dens și stomatele mici înfundate în partea inferioară. Ele limitează transpirația, scad pierderile de apă și cresc rezistența plantei la condițiile uscate, comparativ cu alte culturi arboricole.

În ciuda rezistenței măslinului în timpul secetei, apa este principalul factor restrictiv al producției de măsline, mai precis:

  • ● în regiunile cu niveluri anuale scăzute de precipitații (ploi) (< 400mm)
  • ● în regiunile cu iarnă umedă dar vară uscată
  • ● în terenuri uşor nisipoase şi pietrişoase
  • ● în măsline de masă

Măslinii prezintă etape distincte în timpul ciclului vegetativ anual, în care cerințele lor în apă sunt maximizate, iar suficiența umidității teritoriale exercită un efect decisiv asupra cantității și calității producției finale:

  • ● Etapa de diferențiere a mugurilor florali (februarie – martie) – ploi de iarnă
  • ● Etapa premergătoare înfloririi (aprilie – mai) – ploi de iarnă/irigare în caz de iarnă aridă
  • ● Etapa de la întărirea fructelor până la întărirea miezului (mai – iunie) – irigare
  • ● Etapa de producere a uleiului de măsline (august – septembrie) – irigare

Un program rațional de fertilizare ar trebui să înlocuiască elementele nutritive care sunt îndepărtate din sol prin colectarea măslinelor și tăierea anuală a pomilor și, în același timp, să asigure unitățile de fertilizare esențiale pentru vegetația și înflorirea anuală a pomilor.

Cantitățile de elemente nutritive care sunt îndepărtate din pom în fiecare an din cauza defolierii, tăierii și colectării măslinelor sunt prezentate în următorul tabel:

Elemente care sunt îndepărtate pentru producție:Nitrogen (Kg)Phosphorus (Kg)Potassium (Kg)
100 kg măsline0,90,21
50 kg cherestea0,40,150,2
50 kg frunze0,50,120,3

Aprovizionarea armonioasă a pomilor cu elementele de mai sus, în cantitate și proporție corespunzătoare și în toate etapele critice ale dezvoltării lor, asigură echilibrul nutritiv culturii, recolte sporite și calitate înaltă a produsului.

 

Azotul este cel mai important și de neînlocuit element nutritiv pentru creșterea vegetativă și fructificarea plantației de măslini.

  • ● favorizează vegetația, care este esențială pentru formarea organelor de reproducere și creșterea fructelor.
  • ● creste numarul de boboci florali care vor da inflorescență
  • ● favorizeaza formarea florilor perfecte, crescand astfel fertilizarea si intarirea fructelor
  • ● crește numărul și greutatea fructelor, crescând astfel randamentul
  • ● în combinație cu tăierea rațională și irigarea, scade transportul alternativ al măslinilor

Măslinii absorb cantități mari de azot din sol pe tot parcursul anului, totuși sunt deosebit de pretențioși și exprimă o adevărată „foame” pentru acest element în faze specifice ale ciclului lor vegetativ și reproductiv anual.

  • ● în perioada de diferențiere morfologică a mugurilor florali (feb. – martie)
  • ● în perioada de înflorire – curăţarea fructelor (apr. – mai)
  • ● în perioada de întărire a miezului (jun. – iul.)

Aprovizionarea suficientă cu Azot a plantației de măslini, în etapele descrise mai sus, exercită un efect decisiv asupra cantității și calității produsului final.

Phosphorus is a component of important tree enzymes and proteins. It is directly or indirectly involved in a series of metabolic processes, and more specifically in those related to reproduction and energy transport. High concentrations of phosphorus are found in the young developing tissues.

Din punct de vedere funcțional:

  • ● Furnizează arborelui energia necesară pentru toate activitățile sale.
  • ● Contribuie la formarea rădăcinilor și a lemnului.
  • ● Contribuie la fixarea fructelor, la reținerea puternică a acestora și la precocitatea producției.

Deși în majoritatea teritoriilor grecești nu constituie un factor restrictiv pentru creșterea măslinilor, administrarea de fosfor la plantațiile de măslini irigate care sunt tratate cu fertilizări bogate în azot și la soiurile de măslin de masă, constituie un factor critic pentru mărimea, greutatea, precocitatea și calitatea. caracteristicile fructului. În plantaţiile de măslini pluviale şi mai precis în solul bogat în carbonat de calciu (CaCO3) trebuie administrat se acordă la intervale regulate de timp, astfel încât să se menţină nivelurile ridicate de fertilitate a solului.

Potasiul, asemănător cu azotul, constituie un element de neînlocuit pentru măslini. Prezintă mobilitate ridicată în țesuturi și structuri subcelulare și participă la o multitudine de funcții fiziologice. Este implicat în activarea multor enzime, în producerea și transportul produselor de fotosinteză, în absorbția și utilizarea apei și în echilibrul hidric al copacului. Ca rezultat al funcției sale multidimensionale, suficiența sa în măslin:

  • ● Mărește dimensiunea și greutatea fructelor
  • ● Creste continutul de ulei al fructelor
  • ● Îmbunătățește caracteristicile calitative ale uleiului
  • ● Crește rezistența copacilor la secetă, îngheț și atacurile inamicilor și bolilor

Măslinul are nevoi anuale ridicate de potasiu, în special în perioada de creștere și maturare a fructelor, când mai mult de 60% din potasiul disponibil migrează către fructe.

La soiurile producătoare de ulei este esențial să se administreze potasiu în cantități egale cu cea de azot, mai ales în anul în care se preconizează creșterea producției de fructe, astfel încât să fie evitată producția de fructe mici, să crească producția de ulei și epuizarea nutritivă a arborii care duce la rulment alternativ este redus.

In table cultivars, the annual administration of Potassium is imposed, in order to achieve satisfactory production and improvement of the fruit’s qualitative characteristics.

Borul este cel mai important oligoelement pentru măslini și cel mai esențial pentru formarea florilor și desfășurarea lină a proceselor de fertilizare și întărire a fructelor. Participă la transportul carbohidraților în interiorul pomului, la sinteza hormonilor vegetali, la creșterea țesuturilor tinere, la producția și germinația de polen și la creșterea fructelor. Deficiența de bor constituie cea mai frecventă deficiență de nutrienți a măslinilor și afectează direct fertilitatea plantației de măslini, scăzând astfel dramatic producția.

Administrarea borului sub formă de borax (250-400g. arbore), sau prin folosirea de îngrășăminte complexe care conțin Bor, este considerată esențială în fertilizarea de bază a măslinilor, atât în ​​acidul umed, cât și în solul calcaros.

Pulverizările foliare cu bor în timpul formării vegetației noi și la începutul înfloririi au, de asemenea, un rezultat pozitiv.

Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών

Suficiența elementului nutritiv, în special azot, potasiu, bor și umiditatea teritorială în această etapă:

  • ● creează surplus de carbohidrați și îmbunătățește diferențierea bobocilor florali
  • ● accelerează inițierea unei noi vegetații care este esențială pentru formarea organelor de reproducere și creșterea fructelor mai târziu
  • ● Crește formarea lăstarilor anuali care sunt esențiali pentru producția de fructe de anul viitor

 Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite prin aplicarea la timp a fertilizării de bază în timpul iernii (decembrie – februarie)

Άνθιση - Καρπόδεση

Cerințele arborilor în elemente nutritive și mai precis în azot, fosfor și bor sunt crescute:

  • ● Suficiența de azot în această etapă favorizează formarea modelării florilor perfecte și crește întărirea fructelor.
  • ● Borul crește germinarea polenului și receptivitatea stigmatului, crescând astfel fertilizarea și întărirea fructelor.
  • ● Fosforul furnizează energia necesară pentru înflorire, întărirea fructelor și creșterea inițială a fructelor, crescând astfel numărul de fructe pe inflorescență.

 Cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite de fertilizarea de bază a iernii (decembrie – februarie), pe lângă pulverizările foliare cu Azot și Bor care intensifică procesele de înflorire și de pozare a fructelor.

Ταχεία ανάπτυξη του καρπού – σκλήρυνση πυρήνα

La finalizarea prizei fructelor, începe creșterea miezului fructelor, iar cerințele pomilor în Azot și apă și progresiv toate elementele nutritive sunt crescute, pentru a ajunge la punctul culminant până la întărirea miezului.

  • ● Cantități mari de Azot, Potasiu și Fosfor migrează de la frunze la fruct pentru a acoperi cerințele crescute ale diviziunilor celulare.
  • ● Suficiența nutritivă în această etapă exercită un efect decisiv asupra mărimii finale a producției de fructe și ulei.

 În plantațiile de măslini irigate, cerințele nutritive ale acestei perioade sunt acoperite cu aplicarea la suprafață a unui îngrășământ azot în luna iunie.

Βραδεία ανάπτυξη της σάρκας – έναρξη ελαιογένεσης

După întărirea miezului, pulpa începe să crească, iar acumularea de ulei de măsline în fruct se observă progresiv (din august). În această etapă, necesarul arborilor de elemente nutritive, și mai precis de azot și potasiu, este crescut.

  • ● Suficiența de azot crește dimensiunea și greutatea fructelor. Excesul de azot în această perioadă poate scădea producția de ulei și poate întârzia maturarea.
  • ● Potasiul crește conținutul de ulei al fructului și sporește caracteristicile calitative la soiurile de masă.
  • ● Fosforul determină precocitatea maturizării, crește greutatea și îmbunătățește colorarea soiurilor de masă.

 La masă și la soiul uleios, în anul de creștere a producției, cerințele acestei perioade sunt satisfăcute prin aplicarea fertilizării cu azot-potasiu.

În perioada de iarnă decembrie – februarie

Se urmărește satisfacerea nevoilor de bază în elemente nutritive esențiale pentru creșterea vegetației, diferențierea mugurilor florali, procesele de înflorire și de pozare.

  • ● In plantatiile de maslini pluviale se administreaza intreaga cantitate de ingrasamant intr-o singura doza,
    cu fertilizarea de baza.
  • ● În plantaţiile de măslini irigate şi în plantaţiile de măslini de masă se administrează 2/3 din cantitatea totală de Azot şi Potasiu şi întreaga cantitate de Fosfor cu fertilizarea de bază.

Se preferă utilizarea îngrășămintelor cu conținut ridicat de azot amoniacal (Ωmega fert & Complefert) sau azot amoniacal stabilizat (NutrActive), datorită ratei lente de absorbție a pomilor și evitării pierderilor de azot din cauza leșierii.

Fertilizarea măslinelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDosage (kg/tree)

NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
NutrActive οlivera 18-6-14 (+12) +2MgO +0,3B
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
Ωmega fert 18-8-14 (+14) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 20-10-5 (+21)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Nutrifert olistar 19-6-15 (+7) +2MgO +0,5B
Opera NPK Mycofert 16-6-10 (+16) +2MgO +5CaO +0,2B

Basic
fertilization

3 – 5 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Înainte de întărirea miezului (iunie)

În plantațiile de măslini irigate pentru reducerea pierderii fructelor, pentru creșterea fructelor și dezvoltarea unei vegetații suficiente pentru producția de fructe de anul viitor, se aplică fertilizare cu azot de suprafață (restul de 1/3 din Azotul necesar) și irigare, imediat după finalizarea rodirii. (Iunie).

Fertilizers with nanopolymer technology (Ωmega 26N) or slow-release Νitrogen fertilizers (NutrActive) are preferred because they satisfy the needs of the culture until the beginning of maturation and do not invoke competition between vegetation – fruit setting that can lead to fruit shedding.

Îngrășămintele precum azotat de sulfat de amoniu sau îngrășămintele cu azot de realizare lentă sunt preferate, deoarece:

  • ● satisfac nevoile culturii până la începutul maturizării
  • ● nu invocă competiția între vegetație – întărire a fructelor care poate duce la năruirea fructelor

La începutul creșterii cărnii – producția de ulei (august)

La soiurile de masă unde se urmărește creșterea caracteristicilor calitative, dar și la soiurile producătoare de ulei în anul de creștere a producției, se recomandă o a doua aplicare a fertilizării cu Azot – Potasiu la începutul creșterii pulpei (august), pe lângă fertilizarea cu Azot. din iunie.

 
 
Fertilizarea măslinelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDosage (kg/tree)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5FeSO 4 +0,5Zn

June

1 – 2 kg

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+20) +2MgO +TE

Jul. – August

1 – 2 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Alimentarea prelungita al marului cu eliberare lenta a azotului
  • ● Alimentatia completa, in conformitate cu cerintele culturii in fiecare stadiu de dezvoltare
  • ● Increased flowering and fruit setting due to supplying the trees with both forms of Nitrogen.
  • ● Pierderi reduse ca urmare a lixivizarii si evaporarii
  • ● O absorbtie imbunatatita a apei si a nutrientilor
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului,de pana la 90%, pentru nutrita culturii in toate tipurile de sol
  • ● Flexibilitate în timpul de aplicare și aprovizionare garantată cu azot în orice condiții meteorologice.

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Complet în elemente primare (Ν, Ρ, Κ,) și secundare (S, Mg), precum și oligoelemente (Β, Ζn), acestea oferă o nutriție completă măslinului, cu toți nutrienții necesari.
  • ● Forme complet asimilabile ale nutrientilor si intr-un raport specializat, adaptate nevoilor maslinului
  • ● Continut ridicat de azot amoniacal, pentru o nutritie prelungita si indeplinirea cerintelor culturii
  • ● Potasiu sub forma de sulfat de potasiu pentru un randament ridicat si calitate superioara
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului,de pana la 90%, pentru nutrita culturii in toate tipurile de sol
  • ● Nutriție suplimentară cu sulf pentru o mai bună utilizare a azotului și a oligoelementelor.

(De bază – Fertilizare cu îmbrăcăminte)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru măsline.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a Fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către arbori, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru arbori în perioadele de mare cerere.
  • ● Aprovizionare imediată și pe termen lung cu Azot, adaptat nevoilor măslinei.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al arborilor, în condiții de umiditate scăzută a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea Azotului, Fosforului și Oligoelementelor.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.