Citrice
ghid de fertilizare

Ghid de fertilizare a citricelor

Citricele se dezvoltă într-o varietate de soluri, de la nisipoase la cele argiloase. Solurile considerate ideale sunt cele de textură medie, adânci, nisipoase argiloase sau argiloase, permeabile, cu drenaj bun, nesaline.

Solurile argiloase ferme trebuie evitate, deoarece împiedică oxigenarea și funcționarea normală a sistemului radicular, în timp ce solurile calcaroase provoacă anomalii nutriționale și deficiențe nutriționale care inhibă creșterea copacilor.

Citricele favorizează un pH ușor acid, dar se pot dezvolta normal și produc recolte excelente într-un interval de pH între 6 și 7,5. Se dezvoltă în zone cu climă blândă, de coastă, fără vânturi puternice și înghețuri. Ei prezintă rezistență scăzută la frig, portocalul fiind cel mai rezistent, urmat de mandarin, iar lămâiul fiind ultimul.

Pentru a produce randamente ridicate de înaltă calitate, pomii de citrice au cerințe nutriționale anuale ridicate.

Un program integral de fertilizare ar trebui să acopere atât nutrienții pierduți în timpul recoltării, cât și cei necesari pentru încolțire, înflorire și întărire a fructelor. Cantitățile necesare anual de cultură pentru a produce trei tone de produs la hectar (3ΜΤ/ha.) pe tip de cultură sunt descrise mai jos.

Necesarul anual de nutrienți pentru 3MT pe hectar (kg/ha.)
Tip Azotul
(N)
Fosforul
(P2O5)
Potasiul
(K2O)
Magneziu
(MgO)
Orange 180 – 240 80 – 120 180 – 240 40 – 60
Mandarin 160 – 220 60 – 100 160 – 220 30 – 60
Lemon 180 – 260 80 – 120 180 – 260 40 – 80
Grapefruit 140 – 180 60 – 100 160 – 200 0 – 20

De la încolțire până la întărirea fructelor (mar. – apr.)

Από την έναρξη της βλάστησης έως την καρπόδεση (Μαρτ. - Απρ.)

La mijlocul lunii martie, când temperaturile încep să crească, începe fulgerul de primăvară al încolțirii. În acest timp, activitatea sistemului radicular se intensifică, iar absorbția de apă și nutrienți crește, astfel încât cerințele mari de încolțire și înflorire sunt acoperite.

Florile cresc pe deplin, se formează pe inflorescențe, iar copacii intră în fazele de înflorire și de înflorire. Numărul de flori și fertilitatea lor sunt afectate semnificativ de poziția lor pe copac, încărcătura din anul precedent, prezența fructelor neculese, nivelul de umiditate și starea nutrițională a pomilor:

  • (Ν) – Azot  stimulează încolțirea, stimulează fotosinteza și furnizează mugurii și florile în curs de dezvoltare cu proteinele necesare. Aduce dezvoltarea mugurilor florali la final, crește fertilitatea florilor și reduce căderea florilor și a fructelor după germinare.
  • (P) – Fosfor  favorizează creșterea rădăcinilor, reînnoiește firele de păr din rădăcină și asigură cantitățile mari de energie necesare în timpul înfloririi și înființării fructelor.
  • (Κ) – Potasiu  este implicat în aproape fiecare activitate metabolică a arborelui. Contribuie la creșterea rădăcinilor și a vegetației. Participă la producerea și migrarea substanțelor fotosintetice către flori și fructe noi și reglează absorbția și utilizarea apei de către copaci.
  • (Mg) – magneziu  promovează încolțirea, crește fotosinteza și furnizează florilor nutrienți, stimulând întărirea fructelor.
  • Zn/Mn/Fe  - Când vine vorba de oligoelemente, Zincul afectează încolțirea, dar efectul său principal este asupra numărului și fertilității florilor, promovând înmulțirea fructelor și ca fructele să rămână pe pom. Manganese și fierul sporesc activitatea fotosintetică a frunzelor și producția de enzime care sunt necesare copacului în această perioadă.

Creșterea inițială a fructelor (mai – iunie)

Αρχική ανάπτυξη των καρπών (Μάιος - Ιούνιος)

După întărirea fructelor, începe prima etapă de creștere a fructelor. Această creștere este rezultatul înmulțirii celulare a florii germinate. Se dezvoltă în principal coaja fructelor, în timp ce pulpa nu prezintă o dezvoltare semnificativă. În acest timp, apar două valuri de vărsare a fructelor; primul la început, imediat după vărsarea fructelor (mai), iar al doilea la sfârșit (iunie).

Echilibrul hormonal al pomilor, activitatea fotosintetică a frunzelor, aprovizionarea adecvată cu apă și aprovizionarea regulată cu nutrienți sunt factori determinanți în ceea ce privește înălțimea și calitatea producției.

  • (N) – (Ρ) – (Κ) Azotul, Fosforul, si Potasiul stimulează activitatea fotosintetică a frunzelor și măresc producția de carbohidrați necesari creșterii fructelor, în timp ce acestea participă direct la multiplicarea celulelor care formează fructul. O aprovizionare adecvată a pomilor are un efect determinant, atât asupra numărului de fructe care vor rămâne pe pom, cât și asupra dimensiunii lor finale.
  • (Ca) – Calciu este un ingredient al celulelor fructifere. Aplicarea calciului prin sol sau prin aplicare foliară duce la o formare sănătoasă a frunzelor și reduce problemele naturale de crăpare și colaps observate adesea în etapele ulterioare de dezvoltare.
  • (Μg ) – (Zn) – Magneziu si Zincul măriți dimensiunea fructelor și reduceți vărsarea după întărirea fructelor.

Creștere rapidă a fructelor (iul. – oct.)

Ταχεία ανάπτυξη των καρπών (Ιουλ. - Οκτ.)

În timpul verii, fructele înmagazinează apă și substanțele fotosintetice produse de frunze și cresc în dimensiune și greutate. Pulpa se dezvoltă într-un ritm rapid, în timp ce dezvoltarea pielii încetinește și rămâne fixă ​​până la coacere. Starea nutrițională a pomilor, în special aportul adecvat de azot și potasiu, afectează în mod semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor și contribuie la creșterea randamentelor și la caracteristicile de calitate mai bună a produselor.

Azotul (Ν) este fundamentală pentru activitatea frunzelor și pentru nutriția fructelor în această perioadă. Cu toate acestea, o cantitate exagerată de Azotul va întârzia maturizarea, va reduce coeziunea și conținutul de suc al fructelor și va scădea calitatea sucului și va deteriora producția.

Potasiul (K) mărește semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor, grosimea și rezistența pielii, conținutul de acizi și vitamina C al sucului. Adăugarea de potasiu este necesară în stadiul creșterii rapide a fructelor. Cu toate acestea, ca și în cazul azotului, o cantitate excesivă de potasiu va întârzia maturizarea, va reduce cantitatea și calitatea sucului și va degrada producția.

În lunile de vară, fosforul (Ρ) mărește zaharurile din suc, îi reduce aciditatea și oprește creșterea excesivă a pielii, care este cauzată de azotul și >Potasiu. De asemenea, contribuie la crearea unor substanțe de „depozitare”, pe care copacii le vor folosi pentru a începe bine anul următor.

De la coacere până la recoltare

Στάδιο ωρίμανσης του καρπού έως τη συγκομιδή

Dezvoltarea fructului este completă, prin transformarea unei mari părți din acizii conținuti în zaharuri și înlocuirea clorofilei din piele cu carotenoide și xantofile. În acest timp, surplusul de substanțe de depozitare produs de frunze este depozitat în trunchi pentru a fi folosit în timpul încolțirii în anul următor, în timp ce consumul de nutrienți este minimizat la scăderea temperaturii.

Fertilizarea de bază are loc aproape de sfârșitul iernii, astfel încât toți nutrienții să fie la dispoziția pomilor atunci când începe încolțirea și să poată fi acoperite cerințele de înflorire și întărire a fructelor.

In aceasta etapa, alimentarea este:

  • ● 1/2 de Azot (Ν)
  • ● 2/3 de Fosfor (P)
  • ● 1/3 de Potasiu (K)

În fertilizarea de bază, azotul trebuie furnizat în forma sa amoniacală, astfel încât să fie evitate pierderile în straturile mai adânci ale solului și să fie disponibil copacilor în timpul încolțirii și în faza de reproducere.

Îngrășămintele recomandate pentru utilizare sunt îngrășăminte stabilizate (NutrActive), deoarece protejează azotul amoniacal și asigură creșterea culturilor pe perioade mai lungi de timp, sau îngrășăminte complexe multinutrienți cu tehnologie nanopolimer (Ωmega fert), care împiedică imobilizarea nutrienților în sol. și asigurarea suficienței nutriționale a pomilor în toate etapele critice ale vegetației, înfloririi și dezvoltării fructelor.

Fertilizarea citricelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj per copac

NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
Ωmega fert 14-18-14 (+27)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B

Fertilizarea de baza

2 – 3 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

 

Etapa întăririi fructelor – primul fruct

Se realizează în apropiere de iunie, când s-au terminat întărirea fructelor și prima scăpare a fructelor care urmează după aceasta, în timp ce diametrul fructelor este de cel puțin 5 mm (sfârșitul mai – iunie).

In aceasta etapa, alimentarea este:

  • ● 1/4 de Azot (Ν)
  • ● 1/3 de Potasiu (K)

Aportul exagerat de azot trebuie evitat, deoarece duce la o creștere vegetativă excesivă în detrimentul fructificării, care, la rândul său, duce la pierderea semnificativă, precum și la formarea unei pielii groase și aspre, în detrimentul cărnii.

Fosforul și potasiul echilibrează efectul negativ al azotului excesiv și promovează formarea sănătoasă a pielii. Pe lângă aportul necesar de Azot și Potasiu prin sol, aplicațiile foliare suplimentare de Nitrat de Calciu și Nitrat de Potasiu au un efect pozitiv asupra cantității produselor și calității fructelor.

Etapa de creștere rapidă a fructelor

În funcție de tipul de citrice și de coacerea lor timpurie, se aplică de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august pentru a crește dimensiunea și greutatea fructelor și a îmbunătăți caracteristicile lor calitative.

In aceasta etapa, alimentarea este:

  • ● 1/4 de Azot (Ν)
  • ● 1/3 de Fosfor (P)
  • ● 1/3 de Potasiu (K)

Utilizarea îngrășămintelor multinutritive foarte solubile (Complefert) asigură pomilor nutrienți complet asimilabili, crește dimensiunea și greutatea fructelor și îmbunătățește caracteristicile calitative ale producției.

Fertilizarea citricelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj per copac

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO4
SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B

Top-dressing
fertilization

(Mai – Iunie)

1 – 2 kg / Tree

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn

Top-dressing
fertilization

(Jul. – Aug.)

1 – 2 kg / Tree

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Fertilizarea de baza
(February)
At the beginning of fruit setting
(Mai – Iunie)
Fruit growth
(July)
Citrice Complefert®
Ωmega fert®
NutrActive®
NutrActive®
Novacan stabil®
Complefert®
Fertammon®
Nitrocan® – Nutrammon®
Complefert®

Îngrășăminte de bază

  • NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
  • NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
  • Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
  • Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
  • Ωmega fert 14-18-14 (+27)
  • Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
  • Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
  • Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
ComplefertComplefertComplefert

Ingrasaminte de suprafata

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
  • Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
  • Ω¬mega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
  • Ω¬mega 26N 26-0-0 (+29)
  • Ω¬mega 26N solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
  • SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B
ComplefertComplefertComplefert

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Alimentatia prelungita a culturii cu azot cu eliberare lenta
  • ● Alimentatia completa, in conformitate cu cerintele culturii in fiecare stadiu de dezvoltare
  • ● Creșterea înfloririi și a fructelor datorită aprovizionării pomilor cu ambele forme de azot
  • ● Pierderi reduse ca urmare a lixivizarii si evaporarii
  • ● O absorbtie imbunatatita a apei si a nutrientilor
  • ● Solubilitate ridicată în fosfor, până la 90%, pentru nutriția pomilor în toate tipurile de sol
  • ● Potassium in the form of Potassium Sulphate
  • ● Imbogatire suplimentara cu sulf pentru o mai buna utilizare a azotului si a fosforului
  • ● Capacitatea de a aplica fertilizare de bază doar o singură dată la mijlocul iernii, asigurând precipitații suficiente pentru mișcarea fosforului și potasiului în sol, fără a risca pierderea azotului prin levigare.
  • ● Nutriția garantată a culturii în toate tipurile de sol și în toate condițiile meteorologice

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru citrice.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a Fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către arbori, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru arbori în perioadele de mare cerere.
  • ● Furnizare imediată și pe termen lung cu Azot, adaptat nevoilor citricelor.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al arborilor, în condiții de umiditate scăzută a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea Azotului, Fosforului și Oligoelementelor.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Complete în elemente primare (Ν, Ρ, Κ,) și secundare (S, Mg), precum și oligoelemente (Β, Ζn), acestea asigură o nutriție integrală culturii, cu toți nutrienții necesari
  • ● Forme complet asimilabile ale nutrienților și într-un raport specializat, adaptate nevoilor pomilor de citrice
  • ● Continut ridicat de azot amoniacal, pentru nutritia prelungita a culturii
  • ● Potasiu sub forma de sulfat de potasiu pentru un randament ridicat si calitate superioara
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului,de pana la 90%, pentru nutrita culturii in toate tipurile de sol
  • ● Nutritia suplimentara cu sulf pentru o mai buna utilizare a elementelor de azot, fosfor si si a oligoelementelor
  • ● Special conceput pentru răspunde solului și climei condiţiile Greciei

Citricele se dezvoltă într-o varietate de soluri, de la nisipoase la cele argiloase. Solurile considerate ideale sunt cele de textură medie, adânci, nisipoase argiloase sau argiloase, permeabile, cu drenaj bun, nesaline.

Solurile argiloase ferme trebuie evitate, deoarece împiedică oxigenarea și funcționarea normală a sistemului radicular, în timp ce solurile calcaroase provoacă anomalii nutriționale și deficiențe nutriționale care inhibă creșterea copacilor.

Citricele favorizează un pH ușor acid, dar se pot dezvolta normal și produc recolte excelente într-un interval de pH între 6 și 7,5. Se dezvoltă în zone cu climă blândă, de coastă, fără vânturi puternice și înghețuri. Ei prezintă rezistență scăzută la frig, portocalul fiind cel mai rezistent, urmat de mandarin, iar lămâiul fiind ultimul.

Pentru a produce randamente ridicate de înaltă calitate, pomii de citrice au cerințe nutriționale anuale ridicate.

Un program integral de fertilizare ar trebui să acopere atât nutrienții pierduți în timpul recoltării, cât și cei necesari pentru încolțire, înflorire și întărire a fructelor. Cantitățile necesare anual de cultură pentru a produce trei tone de produs la hectar (3ΜΤ/ha.) pe tip de cultură sunt descrise mai jos.

Necesarul anual de nutrienți pentru 3MT pe hectar (kg/ha.)
Tip Azotul
(N)
Fosforul
(P2O5)
Potasiul
(K2O)
Magneziu
(MgO)
Orange 180 – 240 80 – 120 180 – 240 40 – 60
Mandarin 160 – 220 60 – 100 160 – 220 30 – 60
Lemon 180 – 260 80 – 120 180 – 260 40 – 80
Grapefruit 140 – 180 60 – 100 160 – 200 0 – 20

De la încolțire până la întărirea fructelor (mar. – apr.)

Από την έναρξη της βλάστησης έως την καρπόδεση (Μαρτ. - Απρ.)

La mijlocul lunii martie, când temperaturile încep să crească, începe fulgerul de primăvară al încolțirii. În acest timp, activitatea sistemului radicular se intensifică, iar absorbția de apă și nutrienți crește, astfel încât cerințele mari de încolțire și înflorire sunt acoperite.

Florile cresc pe deplin, se formează pe inflorescențe, iar copacii intră în fazele de înflorire și de înflorire. Numărul de flori și fertilitatea lor sunt afectate semnificativ de poziția lor pe copac, încărcătura din anul precedent, prezența fructelor neculese, nivelul de umiditate și starea nutrițională a pomilor:

  • (Ν) – Azot  stimulează încolțirea, stimulează fotosinteza și furnizează mugurii și florile în curs de dezvoltare cu proteinele necesare. Aduce dezvoltarea mugurilor florali la final, crește fertilitatea florilor și reduce căderea florilor și a fructelor după germinare.
  • (P) – Fosfor  favorizează creșterea rădăcinilor, reînnoiește firele de păr din rădăcină și asigură cantitățile mari de energie necesare în timpul înfloririi și înființării fructelor.
  • (Κ) – Potasiu  este implicat în aproape fiecare activitate metabolică a arborelui. Contribuie la creșterea rădăcinilor și a vegetației. Participă la producerea și migrarea substanțelor fotosintetice către flori și fructe noi și reglează absorbția și utilizarea apei de către copaci.
  • (Mg) – magneziu  promovează încolțirea, crește fotosinteza și furnizează florilor nutrienți, stimulând întărirea fructelor.
  • Zn/Mn/Fe  - Când vine vorba de oligoelemente, Zincul afectează încolțirea, dar efectul său principal este asupra numărului și fertilității florilor, promovând înmulțirea fructelor și ca fructele să rămână pe pom. Manganese și fierul sporesc activitatea fotosintetică a frunzelor și producția de enzime care sunt necesare copacului în această perioadă.

Creșterea inițială a fructelor (mai – iunie)

Αρχική ανάπτυξη των καρπών (Μάιος - Ιούνιος)

După întărirea fructelor, începe prima etapă de creștere a fructelor. Această creștere este rezultatul înmulțirii celulare a florii germinate. Se dezvoltă în principal coaja fructelor, în timp ce pulpa nu prezintă o dezvoltare semnificativă. În acest timp, apar două valuri de vărsare a fructelor; primul la început, imediat după vărsarea fructelor (mai), iar al doilea la sfârșit (iunie).

Echilibrul hormonal al pomilor, activitatea fotosintetică a frunzelor, aprovizionarea adecvată cu apă și aprovizionarea regulată cu nutrienți sunt factori determinanți în ceea ce privește înălțimea și calitatea producției.

  • (N) – (Ρ) – (Κ) Azotul, Fosforul, si Potasiul stimulează activitatea fotosintetică a frunzelor și măresc producția de carbohidrați necesari creșterii fructelor, în timp ce acestea participă direct la multiplicarea celulelor care formează fructul. O aprovizionare adecvată a pomilor are un efect determinant, atât asupra numărului de fructe care vor rămâne pe pom, cât și asupra dimensiunii lor finale.
  • (Ca) – Calciu este un ingredient al celulelor fructifere. Aplicarea calciului prin sol sau prin aplicare foliară duce la o formare sănătoasă a frunzelor și reduce problemele naturale de crăpare și colaps observate adesea în etapele ulterioare de dezvoltare.
  • (Μg ) – (Zn) – Magneziu si Zincul măriți dimensiunea fructelor și reduceți vărsarea după întărirea fructelor.

Creștere rapidă a fructelor (iul. – oct.)

Ταχεία ανάπτυξη των καρπών (Ιουλ. - Οκτ.)

În timpul verii, fructele înmagazinează apă și substanțele fotosintetice produse de frunze și cresc în dimensiune și greutate. Pulpa se dezvoltă într-un ritm rapid, în timp ce dezvoltarea pielii încetinește și rămâne fixă ​​până la coacere. Starea nutrițională a pomilor, în special aportul adecvat de azot și potasiu, afectează în mod semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor și contribuie la creșterea randamentelor și la caracteristicile de calitate mai bună a produselor.

Azotul (Ν) este fundamentală pentru activitatea frunzelor și pentru nutriția fructelor în această perioadă. Cu toate acestea, o cantitate exagerată de Azotul va întârzia maturizarea, va reduce coeziunea și conținutul de suc al fructelor și va scădea calitatea sucului și va deteriora producția.

Potasiul (K) mărește semnificativ dimensiunea și greutatea fructelor, grosimea și rezistența pielii, conținutul de acizi și vitamina C al sucului. Adăugarea de potasiu este necesară în stadiul creșterii rapide a fructelor. Cu toate acestea, ca și în cazul azotului, o cantitate excesivă de potasiu va întârzia maturizarea, va reduce cantitatea și calitatea sucului și va degrada producția.

În lunile de vară, fosforul (Ρ) mărește zaharurile din suc, îi reduce aciditatea și oprește creșterea excesivă a pielii, care este cauzată de azotul și >Potasiu. De asemenea, contribuie la crearea unor substanțe de „depozitare”, pe care copacii le vor folosi pentru a începe bine anul următor.

De la coacere până la recoltare

Στάδιο ωρίμανσης του καρπού έως τη συγκομιδή

Dezvoltarea fructului este completă, prin transformarea unei mari părți din acizii conținuti în zaharuri și înlocuirea clorofilei din piele cu carotenoide și xantofile. În acest timp, surplusul de substanțe de depozitare produs de frunze este depozitat în trunchi pentru a fi folosit în timpul încolțirii în anul următor, în timp ce consumul de nutrienți este minimizat la scăderea temperaturii.

Fertilizarea de bază are loc aproape de sfârșitul iernii, astfel încât toți nutrienții să fie la dispoziția pomilor atunci când începe încolțirea și să poată fi acoperite cerințele de înflorire și întărire a fructelor.

In aceasta etapa, alimentarea este:

  • ● 1/2 de Azot (Ν)
  • ● 2/3 de Fosfor (P)
  • ● 1/3 de Potasiu (K)

În fertilizarea de bază, azotul trebuie furnizat în forma sa amoniacală, astfel încât să fie evitate pierderile în straturile mai adânci ale solului și să fie disponibil copacilor în timpul încolțirii și în faza de reproducere.

Îngrășămintele recomandate pentru utilizare sunt îngrășăminte stabilizate (NutrActive), deoarece protejează azotul amoniacal și asigură creșterea culturilor pe perioade mai lungi de timp, sau îngrășăminte complexe multinutrienți cu tehnologie nanopolimer (Ωmega fert), care împiedică imobilizarea nutrienților în sol. și asigurarea suficienței nutriționale a pomilor în toate etapele critice ale vegetației, înfloririi și dezvoltării fructelor.

Fertilizarea citricelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj per copac

NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
Ωmega fert 14-18-14 (+27)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B

Fertilizarea de baza

2 – 3 kg

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

 

Etapa întăririi fructelor – primul fruct

Se realizează în apropiere de iunie, când s-au terminat întărirea fructelor și prima scăpare a fructelor care urmează după aceasta, în timp ce diametrul fructelor este de cel puțin 5 mm (sfârșitul mai – iunie).

In aceasta etapa, alimentarea este:

  • ● 1/4 de Azot (Ν)
  • ● 1/3 de Potasiu (K)

Aportul exagerat de azot trebuie evitat, deoarece duce la o creștere vegetativă excesivă în detrimentul fructificării, care, la rândul său, duce la pierderea semnificativă, precum și la formarea unei pielii groase și aspre, în detrimentul cărnii.

Fosforul și potasiul echilibrează efectul negativ al azotului excesiv și promovează formarea sănătoasă a pielii. Pe lângă aportul necesar de Azot și Potasiu prin sol, aplicațiile foliare suplimentare de Nitrat de Calciu și Nitrat de Potasiu au un efect pozitiv asupra cantității produselor și calității fructelor.

Etapa de creștere rapidă a fructelor

În funcție de tipul de citrice și de coacerea lor timpurie, se aplică de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august pentru a crește dimensiunea și greutatea fructelor și a îmbunătăți caracteristicile lor calitative.

In aceasta etapa, alimentarea este:

  • ● 1/4 de Azot (Ν)
  • ● 1/3 de Fosfor (P)
  • ● 1/3 de Potasiu (K)

Utilizarea îngrășămintelor multinutritive foarte solubile (Complefert) asigură pomilor nutrienți complet asimilabili, crește dimensiunea și greutatea fructelor și îmbunătățește caracteristicile calitative ale producției.

Fertilizarea citricelor
Tipul de ingrasamantEtapa de aplicareDozaj per copac

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO4
SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B

Top-dressing
fertilization

(Mai – Iunie)

1 – 2 kg / Tree

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn

Top-dressing
fertilization

(Jul. – Aug.)

1 – 2 kg / Tree

* Dozele mentionate sunt orientative. In cee ace priveste fertilizarea culturilor, trebuie luat in considerare avizul agronomilor locali.

Fertilizarea de baza
(February)
At the beginning of fruit setting
(Mai – Iunie)
Fruit growth
(July)
Citrice Complefert®
Ωmega fert®
NutrActive®
NutrActive®
Novacan stabil®
Complefert®
Fertammon®
Nitrocan® – Nutrammon®
Complefert®

Îngrășăminte de bază

  • NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
  • NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
  • Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
  • Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
  • Ωmega fert 14-18-14 (+27)
  • Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
  • Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
  • Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
ComplefertComplefertComplefert

Ingrasaminte de suprafata

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
  • Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
  • Ω¬mega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
  • Ω¬mega 26N 26-0-0 (+29)
  • Ω¬mega 26N solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
  • SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B
ComplefertComplefertComplefert

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Alimentatia prelungita a culturii cu azot cu eliberare lenta
  • ● Alimentatia completa, in conformitate cu cerintele culturii in fiecare stadiu de dezvoltare
  • ● Creșterea înfloririi și a fructelor datorită aprovizionării pomilor cu ambele forme de azot
  • ● Pierderi reduse ca urmare a lixivizarii si evaporarii
  • ● O absorbtie imbunatatita a apei si a nutrientilor
  • ● Solubilitate ridicată în fosfor, până la 90%, pentru nutriția pomilor în toate tipurile de sol
  • ● Potassium in the form of Potassium Sulphate
  • ● Imbogatire suplimentara cu sulf pentru o mai buna utilizare a azotului si a fosforului
  • ● Capacitatea de a aplica fertilizare de bază doar o singură dată la mijlocul iernii, asigurând precipitații suficiente pentru mișcarea fosforului și potasiului în sol, fără a risca pierderea azotului prin levigare.
  • ● Nutriția garantată a culturii în toate tipurile de sol și în toate condițiile meteorologice

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Protejarea nutrienților îngrășămintelor de componentele solului și creșterea disponibilității acestora pentru citrice.
  • ● Absorbție și utilizare crescută a Fosforului și a cationilor bazici (K, Mg, Ca) de către arbori, pentru o perioadă lungă de timp.
  • ● Chelarea oligoelementelor (B, Zn) ale îngrășământului, menținându-le active pentru arbori în perioadele de mare cerere.
  • ● Furnizare imediată și pe termen lung cu Azot, adaptat nevoilor citricelor.
  • ● Crearea unui sistem radicular puternic, pentru o mai bună absorbție a nutrienților și a apei.
  • ● Reducerea stresului hidric al arborilor, în condiții de umiditate scăzută a solului.
  • ● Mobilizarea nutrienților legați ai solului și utilizarea lor de către cultură.
  • ● Bogat în sulf, îmbunătățește exploatarea Azotului, Fosforului și Oligoelementelor.
  • ● Alimentație integrată și recolte mai mari, în orice condiții de sol și climă.

(Fertilizarea de suprafata – de baza)

  • ● Complete în elemente primare (Ν, Ρ, Κ,) și secundare (S, Mg), precum și oligoelemente (Β, Ζn), acestea asigură o nutriție integrală culturii, cu toți nutrienții necesari
  • ● Forme complet asimilabile ale nutrienților și într-un raport specializat, adaptate nevoilor pomilor de citrice
  • ● Continut ridicat de azot amoniacal, pentru nutritia prelungita a culturii
  • ● Utilizarea optima a nutrientilor de catre cultura. Pierderi minime
  • ● Potasiu sub forma de sulfat de potasiu pentru un randament ridicat si calitate superioara
  • ● Solubilitatea ridicata a fosforului,de pana la 90%, pentru nutrita culturii in toate tipurile de sol
  • ● Nutritia suplimentara cu sulf pentru o mai buna utilizare a elementelor de azot, fosfor si si a oligoelementelor